L’Advocacia Catalana entrega a la magistrada Matilde Aragó el XVè Premi Agustí Juandó i Royo, per la defensa de l’ús del català a la justícia

El Consell de l’Advocacia Catalana ha lliurat avui a la magistrada Matilde Aragó i Gassiot el XVè Premi Agustí Juandó i Royo, un guardó creat l’any 2004 amb l’objectiu de reconèixer a aquelles persones o entitats que en la seva trajectòria professional s’hagin distingit per la defensa de la llengua catalana en l’àmbit jurídic administratiu.

Durant l’acte que s’ha celebrat a Cambrils, han intervingut la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Rogeli Montoliu; la vicepresidenta del Consell i degana del Col·legi de l’Advocacia de Reus, Encarna Orduna i el president de l’Audiència Provincial de Tarragona, Joan Perarnau. També han assistit a l’acte els degans i deganes dels Col·legis d’Advocats catalans.

La Premiada

Matilde Aragó i Gassiot (Barcelona, 1954) Magistrada, ha format part de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fins el març de 2019, quan es va jubilar, de forma voluntària. Abans havia ocupat la plaça de titular del Jutjat Social 25 de Barcelona i de jutgessa del jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Sabadell. Durant la seva activitat professional ha realitzat cursos de formació i ha estat ponent en jornades, seminaris i cursos organitzats per diferents institucions jurídiques, com ara el Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) o el Centre d’Estudis Jurídics. També ha col·laborat amb formació universitària en Dret a la UPF i la UAB

Respecte a la defensa català a la justícia, Aragó ha participat activament en el programa del català a la justícia promogut per la Generalitat de Catalunya. Forma part, com a vocal, del Consell Social de la Llengua catalana en representació de l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua pròpia. És afiliada de l’Associació de Juristes Demòcrates, de l’Associació Catalana de Iuslaboristes i d’Àgora Judicial. L’any 2018 la Generalitat de Catalunya li va concedir una de les medalles d’honor pels serveis excepcionals prestats a la justícia.

Aquest guardó distingeix la seva trajectòria professional, durant la qual ha redactat en català les seves sentències i resolucions mostrant un respecte i una sensibilitat per la llengua digne de guardonar, a més de garantir els drets lingüístics de ciutadans i professionals dins la seva oficina judicial.

Una iniciativa inclosa al Pla de Treball subscrit amb la Generalitat

El lliurament del Premi Juandó i Royo és una de les iniciatives per a l’ús i promoció del català a la justícia incloses en el Pla de Treball subscrit per la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Des de la seva instauració, l’any 2004, diverses persones i entitats han estat reconegudes amb aquest premi, que té com a objectiu sensibilitzar el món jurídic envers l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits judicials.

El Premi rep el nom de l’advocat Agustí Juandó i Royo, que va ser secretari de l’Audiència Provincial de Barcelona el 1936, quan va esclatar la Guerra Civil. La Generalitat de Catalunya el va nomenar perquè es fes càrrec de la institució després de la revolta militar. El 19 de juny de 1939 va ser sotmès a un consell de guerra. La sentència dictada va recollir, com a fet inculpatori, la tasca que en compliment de les disposicions de la Generalitat va fer per normalitzar l’ús del català en la institució. Va ser condemnat a pena de mort per delicte de rebel·lió militar i executat al Camp de la Bota el 9 de juliol de 1939.

 

Cambrils, 1 d’octubre de 2021

Related Articles

Back to top button