Comunicat davant la imposició dels talibans a Afganistan

Davant la imposició per part dels moviments talibans del seu emirat islàmic a Afganistan, el Ple del Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC), encapçalat per la seva presidenta, Mª Eugènia Gay, denuncia que aquesta situació comporta un greu retrocés dels drets i les llibertats de la població civil afganesa. Una vulneració que s’expressa amb tota la cruesa molt especialment en el cas de les nenes i les dones, a causa de la intolerància i el fanatisme que també patiran altres sectors de la població, que van des dels senzillament demòcrates, passant pels practicants d’altres religions, esportistes, universitaris, docents, periodistes, advocats i altres col·lectius professionals, i les persones que pertanyen a col·lectius vulnerables.

Una vegada més, i en aquest cas sí que hi ha tràgics precedents, la comunitat internacional, després d’utilitzar-lo pels seus interessos geopolítics i estratègics, ha abandonat al seu destí a tot un país i a una població que lentament havia acariciat les llibertats i els drets que gaudim la major part de nosaltres, tornant-los a lliurar impunement a un poder totalitari, fonamentalista, fanàtic i misogin, que no respecta cap dret fonamental, i menys en l’àmbit dels drets de les dones. No pot estranyar-nos la desesperació de la població, visible a través de les terribles imatges que estan donant la volta al món.

En un moment en el que la lluita per les llibertats i els drets humans és imperiosament necessària i urgent, i molt especialment insistent perquè el col·lectiu femení en el món estigui en exacte pla d’igualtat que el masculí, els advocats i advocades catalans tampoc podem callar.

Per tot això, l’Advocacia Catalana demana a la comunitat internacional que prengui totes les mesures polítiques i diplomàtiques necessàries per exigir al nou poder de Kabul i als seus aliats:

  • El cessament de qualsevol tipus de repressió i venjança contra la població civil.
  • Respectar el dret que tenen totes les persones, i en especial les dones, nenes i col·lectius més vulnerables, a ser tractades amb la màxima dignitat i garantir el seu dret d’igualtat amb accés a l’educació, mobilitat, projecció social i dret de decisió sobre el seu futur. Tot això amb la màxima resolució i fermesa, creant també un organisme autònom internacional que vetlli perquè es compleixi aquesta obligació.
  • Facilitar una sortida digna del país a la població afganesa que no vulgui viure sota les normes dels talibans.
  • Assegurar responsabilitats penals internacionals imprescriptibles a tots aquells que violin o malmetin aquest drets.

Igualment, exigim a la Unió Europea una reacció immediata, donant una resposta correcta i urgent a aquesta nova crisi humanitària que permeti la concessió de refugi internacional i una correcta acollida a les persones que, fugint de la nova realitat afganesa, arribin a Europa.

L’Advocacia Catalana estarà sempre compromesa amb la llibertat i amb la dignitat que ha de gaudir el poble afganès i tots els pobles del planeta, i treballarà perquè la vulneració dels drets humans de qualsevol persona no sigui oblidada, sentint-la com a pròpia, perquè el món és la nostra comunitat i la volem digna, lliure i igualitària.

Barcelona, a 17 d’agost de 2021

Related Articles

Back to top button