Els Premis ‘Valors’ reconeixen l’advocacia del torn d’ofici per la seva tasca durant la pandèmia

 

Juntament amb la Fundació Crisálida, l’advocat Xavier Puigdollers,  la jutgessa Ruth Bader, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’activista mexicana Karen Izolda Taxilaga i les advocades defensores dels drets humans Sara Chandler i Dominique Attias han estat guardonats pel Consell de l’Advocacia Catalana  

La Sala d’actes del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB) ha acollit avui, Dia de l’Advocacia Catalana, el lliurament dels Premis ‘Valors’, uns guardons creats pel Consell de l’Advocacia Catalana l’any 2014 per reconèixer aquelles persones, entitats i institucions que destaquen per la seva defensa dels drets humans i per la seva lluita contra les injustícies. Enguany s’ha fet entrega de forma conjunta la VII i VIII edició dels Premis ‘Valors’, a causa de les restriccions vigents l’any 2020 derivades de la Covid-19.

Els Premis han reconegut la tasca duta a terme pel col·lectiu d’advocats i advocades que presten el servei del torn d’ofici que, durant l’etapa més dura del confinament per la pandèmia, han continuat treballant per garantir el dret de defensa de les persones més necessitades i vulnerables. Els premis també han reconegut la Fundació Crisálida, per la seva tasca envers la inclusió i l’autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual, així com  l’advocat Xavier Puigdollers, per la seva trajectòria vital i professional de defensa i reconeixement dels drets dels infants. A nivell internacional, l’activista mexicana Karen Izolda Taxilaga, i les advocades Sara Chandler i Dominique Attias han estat guardonades per la seva defensa del drets humans, territorials i mediambientals. Finalment s’ha lliurat un premi honorífic, a títol pòstum a la jutgessa nord-americana traspassada el passat mes de setembre, Ruth Bader Ginsburg, per la seva defensa de la igualtat social i de gènere.

Han intervingut en l’acte la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay; la presidenta del Consejo General de la Abogacía Española, Victoria Ortega i el president de la Comissió de drets humans i degà del Col·legi de l’Advocacia de Girona, Carles McCragh.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Mª Eugènia Gay, ha reivindicat en el context actual, “la lluita, amb més força que mai per la conquesta universal dels drets humans”, tenint en compte que “la pandèmia ha posat de manifest vulneracions de drets que crèiem superades, com ara la situació de les persones grans en residències, la xenofòbia i discriminació que pateixen determinades comunitats estrangeres, el risc de pobresa extrema que afecta moltes persones i famílies a conseqüència de la crisi econòmica, la dificultat d’accés a l’habitatge, la bretxa digital que posa en risc l’accés a l’educació de forma indiscriminada o el desigual accés a les vacunes en algunes zones del món”.

Per la seva banda, el president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, ha destacat que “els premis d’aquest any reflecteixen la realitat social que vivim i la necessitat, ara més que mai, de protegir el dret a la defensa i els drets dels col·lectius més vulnerables, com ara els infants i les persones discapacitades, però també tot allò que condiciona la societat actual i la de les generacions venidores, com el medi ambient”.

L’acte s’ha celebrat complint totes les mesures sanitàries derivades de la Covid.

Els premiats han rebut una escultura commemorativa creada per l’artista Mercè Riba.

 

Barcelona, 1 de juliol de 2021

 

galeria d’imatges

 

A continuació destaquem trajectòria i mèrits dels premiats en la VII i VIII edició dels Premis ‘Valors’

  

  • Trajectòria i mèrits dels premiats:

 

VII PREMIS VALORS (2020)

 

  • Premi ‘Valors’ a l’advocacia compromesa per a les advocades i advocats del torn d’ofici de Catalunya

Les advocades i els advocats del Torn d’Ofici componen el servei públic que garanteix el dret a obtenir defensa i representació gratuïtes quan la persona acredita que no disposa de recursos suficients per litigar en la defensa dels interessos propis.

La pandèmia mundial de la COVID-19, que ha afectat tota la nostra societat, ha incidit especialment en certs àmbits professionals com l’àmbit sanitari, però també el de l’advocacia. Durant tot l’estat d’alarma decretat a Espanya i durant el pic més alt de contagis, advocades i advocats del Torn d’Ofici han continuat treballant per garantir el dret de defensa a les persones més necessitades, prioritzant la seva tasca professional en un context advers i de risc. Aquest premi vol reconèixer la seva dedicació i la vocació envers la professió que exerceixen.

El Consell de l’Advocacia Catalana concedeix el Premi ‘Valors’ a l’Advocacia Compromesa a les advocades i advocats del Torn d’Ofici per la seva generositat, entrega i valentia durant la crisi sanitària viscuda l’any 2020.

 

  •  Premi ‘Valors’ a la Solidaritat per a la Fundació Crisálida

Jacinto Marqués Mancho va néixer a Lleida i es va diplomar com a enginyer industrial a la Universitat de la mateixa localitat. Va treballar com a professor a La Salle de Mollerussa durant el període 2000-2012. Destaca per la seva dilatada experiència en cooperació internacional, que va començar el 1992 a Bolívia, en col·laboració amb Intermón, i va continuar a Moçambic, l’Índia i Nicaragua.

El 2001 va començar un nou compromís com a família d’acollida amb sis fills adoptats (tres amb discapacitat), i també va començar a imaginar i a donar forma a la Fundación Crisálida, de la qual és president.

La Fundació està situada a Camporrells, un petit poble de només noranta habitants en un entorn rural de la Franja d’Aragó, i té com a objectiu primordial treballar perquè persones amb discapacitat intel·lectual, a les quals ofereix ocupació i habitatge, aconsegueixin la màxim autonomia personal. Des de juliol de 2013, gràcies a la creació d’un forn artesanal gestionat com a centre especial de treball, dona feina a fins a deu persones amb discapacitat intel·lectual.

Gràcies al treball, voluntat i dedicació de la fundació, el 2016 es van poder inaugurar tres cases socials al costat del forn, un fet que suposa, segons Marqués, un pas més per aconseguir la plena inclusió de les persones que acull.

El Consell de l’Advocacia Catalana concedeix el Premi ‘Valors’ a la Solidaritat a la Fundación Crisálida per la tasca que realitza per a la plena inclusió i autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual.

 

  •  Premi ‘Valors’ a la defensa dels drets de la infància per a l’advocat Xavier Puigdollers Noblom

De jove va participar activament en el desenvolupament d’activitats de lleure com a nou moviment educatiu, en entitats com Colles Natzaret, Servei de Colònies de Vacances, Fundació Pere Tarrés i Consell Nacional de la Joventut.

Advocat de professió, la seva carrera s’ha desenvolupat en l’àmbit social i ha treballat especialment per a la defensa dels drets de les persones davant els tribunals i en els camps de l’assessorament jurídic, la docència, la investigació i la política. Es va doctorar en dret a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre la protecció de la població civil en conflicte armat.

El 1975 va ingressar al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, del qual ha sigut secretari del Col·legi i també president de la Secció de Drets de la Infància i l’Adolescència. D’altra banda, ha exercit diverses responsabilitats en diverses entitats socials dedicades a l’atenció de les persones que necessiten una protecció especial (Justícia i Pau, Càritas, La Tutela, Acidh, Fundació Fàtima i Creu Roja, entre altres). I en l’àmbit públic, ha estat director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya i director general d’Afers Religiosos.

Actualment, és president de la Comissió de Drets de les Persones amb Discapacitat del Col·legi d’Advocats de Barcelona i patró de la Fundació Sant Raimon de Penyafort. És professor de dret a la Universitat Abat Oliba (organització membre de la Càtedra UNESCO ‘Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural’), col·labora amb altres centres formatius i també participa de forma habitual en actes de divulgació i promoció de noves normes que respectin la dignitat de les persones i ajudin a crear una societat més justa, acollidora, solidària i lliure.

El Consell de l’Advocacia Catalana concedeix el Premi ‘Valors’ a la Defensa dels Drets de la Infància a l’advocat Xavier Puigdollers Noblom, per la seva trajectòria vital i professional de defensa i reconeixement dels drets dels infants i el seu esforç per aconseguir una societat més igualitària.

 

  • Premi ‘Valors’ honorífic per a Ruth Bader Ginsburg per la seva defensa de la igualtat de les persones

Ruth Joan Bader Ginsburg, jurista nord-americana, va néixer a Nova York, en una família jueva d’immigrants de classe mitjana amb precària economia. Ruth va ser una excel·lent alumna, animada per la seva mare, qui va morir poc després que la Ruth acabés els estudis de l’institut. Va entrar a la Universitat de Cornell (Nova York), on va conèixer qui seria el seu marit durant cinc dècades, Martin Ginsburg. Més tard, la parella es va casar i va tenir una filla, i tots dos van estudiar dret a Harvard. Ruth va ser una de les nou dones d’entre els cinc-cents estudiants del seu curs.

Un cop ja graduada, i tot i ser la primera de la classe, va tenir dificultats per treballar en despatxos d’advocats, els quals rebutjaven la seva candidatura per ser dona. Va dedicar-se al món acadèmic i es va convertir en la primera dona en plantilla de la Facultat de Dret a la Universitat de Colúmbia.

Durant la dècada dels anys 70 va fundar la Secció de Drets de les Dones de la Unió Nord-Americana per les Llibertats Civils, i es va convertir en la principal litigant davant la Cort Suprema dels EUA, on va guanyar diferents casos de discriminació per raó de gènere.

El 1980 va ser nomenada jutgessa de la Cort d’Apel·lacions de Washington fins al 1993, quan el president Bill Clinton la va nomenar jutgessa de la Cort Suprema i es va convertir en senadora amb 96 vots a favor i 3 en contra. Va ocupar el càrrec durant 27 anys, durant els quals es va convertir en un referent en el món jurídic dels EUA i un referent social de la lluita per la igualtat de gènere, i també va esdevenir una icona feminista i progressista. Va morir el 18 de setembre de 2020 als 87 anys.

El Consell de l’Advocacia Catalana concedeix el Premi ‘Valors’ Honorífic a Ruth Joan Bader Ginsburg per una vida plena de compromís en la defensa de la igualtat i la justícia per a totes les persones, especialment aquelles en una situació de vulnerabilitat.


VIII PREMIS VALORS (2021)

 

  • Premi ‘Valors’ a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament per contribuir a la defensa, la garantia i l’exercici dels drets humans a Catalunya i a l’estranger

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) és l’organisme responsable de gestionar la política pública de cooperació al desenvolupament i acció humanitària de la Generalitat de Catalunya.

Creada l’any 2002, l’ACCD ha consolidat un model de cooperació propi i innovador, que incorpora un enfocament de gènere i basat en drets humans de manera transversal en totes les seves actuacions, i que ha donat lloc a una política de cooperació feminista i transformadora. Amb aquesta mirada, l’ACCD contribueix al compromís de Catalunya amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Una de les principals funcions d’aquesta agència pública és donar suport a la tasca de promoció dels drets humans i la justícia global que duen a terme ONG’s, xarxes d’entitats, universitats i centres de recerca, institucions públiques, organitzacions i moviments del sud global. Aquest acompanyament i treball conjunt es fa a través de subvencions, cooperacions tècniques, intercanvis de coneixements i participació conjunta en espais de presa de decisió globals.

A la transformació de les desigualtats s’hi sumen els esforços que l’ACCD fa a Catalunya per la construcció d’una ciutadania crítica, de la mà d’entitats i departaments de la Generalitat de Catalunya. Des de les biblioteques, les escoles, els cinemes i els carrers s’impulsen iniciatives de sensibilització i incidència sobre les vulneracions dels drets humans i les alternatives locals i globals per canviar el món.

L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament és el principal instrument del Govern per unir-se a la comunitat internacional en la lluita per construir un món més just i solidari, i per garantir l’accés als drets fonamentals i al lliure desenvolupament de les persones i els pobles d’arreu del món.

El Consell de l’Advocacia Catalana concedeix el Premi ‘Valors’ a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament com a reconeixement a la tasca que realitza per contribuir a la defensa, la garantia i l’exercici dels drets humans a Catalunya i a l’estranger.

 

  • Premi ‘Valors’ a la valentia a Karen Izolda Taxilaga per la seva lluita en defensa dels drets territorials i mediambientals de la seva comunitat.

Karen Izolda Taxilaga, és una defensora dels drets humans i dirigent camperola de Mèxic. Ells es part de la comunitat indígena Tezontepec de Aldama situada a la zona nord de la capital del país. La seva comunitat ha estat desposseïda del territori comunal que ocupa 1899 hectàrees i on es troba la capa freàtica més gran de la zona centre de Mèxic.

Davant aquesta situació i durant més d’una dècada la Karen ha exercit com a representant municipal de la Secretaria de Dones de la organització “Unión Fuerza Indígena y Campesina”  (UFIC) en la lluita per la defensa de la terres, els recursos naturals i de les persones de la comunitat.

A causa d’aquesta tasca en la defensa dels drets humans, territorials i mediambientals la Karen ha estat víctima de múltiples agressions, contínues amenaces i assetjament que han posat en risc la seva vida.

Al 2019 va ser acollida en el Programa Català de Protecció de Defensores de DDHH de l’ACCD. El CICAC va formar part de la Delegació que la va acompanyar en el seu retorn a Mèxic el mateix any.

 El Consell de l’Advocacia Catalana concedeix el Premi ‘Valors’ a la valentia i el compromís de Karen Izolda Taxilaga, per la seva lluita en defensa dels drets territorials i mediambientals de la seva comunitat.

 

  • Premi ‘Valors’ ex aequo a l’advocacia compromes a Sara Chandler i Dominique Attias pel seu compromís amb la defensa dels drets humans, tant a nivell personal com en el marc de l’advocacia institucional

 

Sara Chandler

Advocada  anglesa és una ferma defensora dels drets humans va començar la seva trajectòria amb la defensa dels drets de presoners polítics durant la dictadura de Xile.

Actualment és advocada a la  Cínica Legal “London South Bank University” i membre del Consell de la Law Society of England & Wales. Després d’estudiar dret a les classes nocturnes, es va graduar com a advocada el 1995 als 49 anys. Amb un fort compromís amb els drets humans, la igualtat i la representació de persones en situació de vulnerabilitat, va ser elegida com a degana de la South London Law Society el 2002 i degana de la Westminster & Holborn Law Society el 2006.

Des del 2005 Sara ha donat suport als drets humans a Colòmbia i el 2008 va ser membre fundadora de Caravana per Colòmbia, una xarxa de la comunitat jurídica internacional que investiga, monitoreja i dona suport als i les advocades defensores de DDHH a Colòmbia. Ha estat una persona clau en l’organització de les delegacions bianuals d’advocats internacionals que viatgen a Colòmbia i va ser presidenta del Grup d’Advocats del Regne Unit de la Caravana de Colòmbia durant 6 anys.

El 2017 es va convertir en la primera dona presidenta de la Federació Europea de Col·legis de l’Advocacia (FBE), de la qual ja era membre de la seva comissió de DDHH.

La Sara va treballar al costat del seu marit, José Olivares de nacionalitat xilena, des del 1976 fins a la seva mort el 2018 donant el suport als drets humans, la democràcia i l’accés a la justícia a Xile.

 

Dominique Attias

Advocada francesa especialitzada en drets humans, drets dels menors i violència contra les dones, és una figura emblemàtica en la protecció dels drets dels menors tant a França com a nivell internacional.

Membre del Col·legi d’Advocats de París del que en va ser vicepresidenta entre 2016 i 2018 sent la primera dona que va ocupar el càrrec, és també docent a l’Escola de Formació del mateix Col·legi i a l’ Escola Nacional d’Administració (ENA). Ha rebut la condecoració “Cavaller de la Legió d’Honor”.

De 2009 a 2015 vas ser membre del Consell Nacional de l’Advocacia de França (CNB), formant part de la Comissió Internacional i on el 2009 va crear un grup de treball nacional dedicat als drets de la infància que va dirigir fins a finals del 2017 i del qual encara és membre. Fins el 2020 va ser membre de la Comissió de Relacions Internacionals del Consell de l’Advocacia de París.

Des del març de 2021 és presidenta de la Federació Europea de Col·legis de l’Advocacia (FBE).

Tot i que a l’inici de la seva carrera es va dedicar l’assessorament empresarial va reorientar la seva carrera cap a la  gestió de la percepció dels drets de les famílies migrants. Així va ser com va entrar en l`àmbit de la justícia juvenil i la defensa general del les persones en situació de vulnerabilitat, dones i advocats en perill, uns àmbits als quals actualment dedica gran part de la seva activitat. És membre de l’Associació “Advocats solidaris – Defensa sense fronteres” i de l’Observatori ciutadà pels drets de les víctimes.

El Consell de l’Advocacia Catalana concedeix el Premi ‘Valors’ a les advocades Sara Chandler i Dominique Attias pel seu compromís en la defensa dels DDHH tant a nivell personal com en el marc de l’advocacia institucional.

 

Related Articles

Back to top button