Rebuig unànime de l’advocacia catalana a la centralització de jutjats de violència masclista

El Consell expressa la seva oposició a la proposta del Departament de Justícia i considera que les víctimes en seran les principals perjudicades

Els catorze Col·legis de l’Advocacia de Catalunya mostren el seu rebuig unànime a la proposta que ha posat sobre la taula el Departament de Justícia, Drets i Memòria i que preveu impulsar un pla per centralitzar els casos de violència masclista en els jutjats especialitzats en violència contra la dona, deixant una desena de ciutats catalanes -de l’àrea de Barcelona i Tarragona- sense poder assumir els casos de violència de gènere.

Aquesta mesura, en cas que s’acabés desplegant i segons els diversos escenaris previstos, implicaria que els jutjats de ciutats com Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Martorell, Mollet del Vallès, Rubí, Sant Boi de Llobregat, Vilafranca del Penedès o Valls deixarien d’assumir aquests casos, que passarien a estar centralitzats en els jutjats de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Granollers, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Tarragona o el Vendrell.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Marta Martínez, considera que la proposta de Justícia “és un pas enrere que pot tenir greus conseqüències per a les víctimes i les seves famílies” ja que “en comptes d’apropar la justícia a la ciutadania la volen allunyar, amb l’agreujant que en aquest cas les perjudicades són dones que molt sovint es troben en una situació d’extrema vulnerabilitat”.

Martínez lamenta que amb aquesta iniciativa “posen en risc una cosa tant bàsica com és la garantia del dret a la defensa perquè es dificulta l’accés a la justícia i s’agreuja el col·lapse judicial”. “És una mesura que va en contra de l’esperit de vocació de servei que ha de tenir la justícia i que pot trencar el consens unànime que s’havia aconseguit en els darrers anys”, afegeix.

La proposta per centralitzar jutjats de violència masclista es va plantejar en el marc de l’Observatori Català de la Justícia i des del primer moment el Consell de l’Advocacia Catalana, que hi està representat, s’hi ha oposat.

Tot i això, l’Observatori va encarregar a l’Institut Metròpoli un estudi sobre possibles modificacions de l’àrea de treball dels jutjats especialitzats en violència masclista d’alguns partits judicials, que s’ha presentat públicament aquesta tarda en un acte organitzat pel Departament de Justícia. “Decisions d’aquesta trascendència no es poden basar només en estudis de caràcter técnic i quantitatiu, sinó que cal fer anàlisis qualitatius més acurats abans d’aplicar mesures”, diu la presidenta del Consell.

Barcelona, 24 de juliol de 2024

Related Articles

Back to top button