L’Advocacia Catalana es conjura amb els col·lectius de persones amb discapacitat per garantir els seus drets

Signa un conveni amb les entitats representatives per treballar plegats amb l’objectiu de garantir l’accés universal a la justícia

El Consell de l’Advocacia Catalana ha signat avui un conveni de col·laboració amb la Federació d’Entitats de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de Catalunya (COCEMFE), el Comité Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) i la Federació d’Entitats de Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament de Catalunya (DINCAT) amb l’objectiu de treballar conjuntament per eliminar les barreres que encara existeixen per a les persones amb discapacitat a l’hora d’accedir a la justícia.

L’objectiu del conveni és que les persones amb qualsevol tipus de discapacitat puguin accedir a la justícia en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania, en compliment de l’article 24 de la CE que garanteix el dret de les persones amb discapacitat a obtenir la tutela judicial efectiva de jutges i tribunals, el dret a la defensa i l’assistència lletrada conforme a les condicions bàsiques de no discriminació.

Amb aquesta finalitat, les entitats i el Consell de l’Advocacia Catalana han acordat engegar una campanya que, sota el lema “Fent accessible la justícia”, promourà l’accés a la justícia de persones amb qualsevol tipus de discapacitat, ja sigui intel·lectual, física, sensorial, psicosocial o del desenvolupament.

“D’acord amb les normes internacionals, les persones amb discapacitat han de poder utilitzar els sistemes de justícia amb la mateixa facilitat que qualsevol altra persona“ ha manifestat la presidenta en funcions del Consell de l’Advocacia Catalana i degana de Reus, Encarna Orduna, per afegir que “cal que es duguin a terme tot un seguit d’actuacions destinades a aconseguir la plena igualtat, sense permetre que es discrimini a ningú pel fet de tenir una discapacitat”

Implementar la figura del “facilitador” de justícia

Per la seva banda, la consellera de l’Advocacia Catalana, Eva Ribó, ha manifestat la seva intenció de “treballar amb la idea de que hem d’esmerçar tots els esforços per aconseguir un veritable accés a la justícia de les persones amb discapacitat des de totes les vessants, tant pel que fa a les barreres físiques com a les cognitives”. La també degana del Col·legi de l’Advocacia de Sant Feliu de Llobregat ha destacat la necessitat “d’aplicar els ajustos de procediments necessaris amb totes les eines adients, impulsant -entre d’altres mesures- la implementació del facilitador de justícia”, una figura que té la funció d’informar i ajudar les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i acompanyar a les seves famílies al llarg dels processos policials i judicials.

Les quatre entitats acordaran un pla de treball i crearan una Comissió de Seguiment de les accions previstes i dels seus resultats .

Barcelona, 26 de maig de 2021

Related Articles

Back to top button