El Consell de l’Advocacia Catalana demana al nou Govern que inclogui a la taula de diàleg amb l’Estat l’obligatorietat del català per a jutges i funcionaris judicials destinats a Catalunya

El president de la Comissió de Llengua, Rogeli Montoliu, ha fet aquesta petició en el decurs de la XII Jornada sobre l’Ús del Català a la Justícia

El president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana, Rogeli Montoliu, ha demanat al nou Govern que inclogui a la taula de diàleg amb l’Estat l’obligatorietat que els jutges i funcionaris judicials destinats a Catalunya hagin d’acreditar el coneixement del català. Ho ha fet durant la presentació de la XII Jornada sobre l’Ús del Català a la Justícia, que sota el títol “El dret a l’opció lingüística a la justícia, amb una mirada internacional”, s’ha celebrat avui, en format virtual.

El també degà del Col·legi d’Advocats de Vic ha alertat del perill de desaparició del català a la justícia, un àmbit en el qual ja és residual. “La situació del català a l’Administració de justícia, en què únicament un 8% de les sentències són dictades en la llengua pròpia de Catalunya, és especialment crítica”, ha advertit Montoliu, per afegir que “cal revertir aquesta tendència per fer que el català gaudeixi de la salut i la protecció que necessita tota llengua minoritària per a la seva supervivència”.

El president de la Comissió de Llengua considera que cal un canvi de regulació de l’ús de la llengua en l’àmbit de la justícia que passi pel fet que el coneixement del català sigui d’obligat compliment pels jutges i funcionaris judicials destinats a Catalunya. “Només d’aquesta manera la ciutadania podrà fer efectiu el seu dret a utilitzar el català davant l’Administració de justícia, un dret reconegut tant a l’Estatut d’autonomia com a la Constitució espanyola.”

Plurilingüisme als jutjats

La XII Jornada sobre l’Ús del Català a la Justícia, un acte inclòs al Pla de Treball signat entre el Consell de l’Advocacia Catalana i la Generalitat de Catalunya per impulsar accions d’ús del català entre els advocats, ha abordat el dret d’opció lingüística en diferents països plurilingües, per encetar un debat sobre quina hauria de ser la regulació d’aquest dret a Catalunya.

El conseller de l’Advocacia Catalana i degà de Figueres, Joan Ramon Puig, ha inaugurat la Jornada, que s’ha celebrat en format virtual. La primera ponència ha anat a càrrec de l’advocat expert en dret públic amb la distinció del Queen’s Counsel, Gwion Lewis; la professora de la Universitat de Letònia, Ina Duvriete i l’advocat expert en dret constitucional i lingüístic Frank Judo. Tot seguit ha tingut lloc una taula rodona amb la participació de la registradora Nativitat Mota, la magistrada Carme Guil, l’advocada Olga Arderiu, el notari José Maria Estropá i el magistrat Joan Agustí, moderada per la periodista Sònia Duñach. El president de la Comissió de Llengua, Rogeli Montoliu, ha clausurat l’acte.   

Barcelona, 28 de maig de 2021

Related Articles

Back to top button