El Consell de l’Advocacia Catalana crea una plataforma virtual per impulsar la mediació i evitar la saturació judicial

  • La crisi de la Covid 19 accelera la creació d’aquesta plataforma en línia per tramitar, principalment, conflictes familiars i empresarials
  • L’objectiu és frenar, a través de la mediació, la judicialització de determinats conflictes i així rebaixar la pressió als òrgans judicials

El Consell de l’Advocacia Catalana ha creat una plataforma virtual per impulsar la mediació en línia amb la finalitat d’evitar la judicialització d’alguns conflictes i contribuir a rebaixar la pressió dels òrgans judicials. Aquesta iniciativa, integrada pels Centres de Mediació dels 14 Col·legis de l’Advocacia de Catalunya, se centra inicialment sobretot en conflictes familiars i empresarials.

Aquesta plataforma telemàtica serveix per facilitar les eines en línia necessàries que han de permetre treballar la comunicació entre les parts del conflicte, sempre comptant amb el vistiplau i l’assessorament del professional jurídic. D’aquesta forma, s’evita qualsevol desplaçament físic, però es garanteix l’atenció directa i selectiva ja que permet gaudir d’una sessió d’una hora de durada per videoconferència, on s’explica a les parts i als advocats/des contractats el funcionament de les pautes a seguir.

En una primera fase, coincidint amb l’estat d’alarma per la Covid 19, aquesta plataforma se centra sobretot en resoldre conflictes de caire familiar i empresarial, com són les peticions de progenitors que desitgen veure els seus fills que estan confinats amb l’altre pare o mare, o el cas d´empreses que necessiten un interlocutor per explicar als treballadors les resolucions contractuals que s’estan produint. Posteriorment, el seu ús s’ampliarà progressivament a qualsevol esfera del dret privat.

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Manel Albiac, explica que les conseqüències de la pandèmia també estan afectant el funcionament judicial i “des de l’advocacia volem aportar la nostra part de corresponsabilitat amb eines com aquesta plataforma per facilitar, no només la feina dels professionals, sinó també l’accés de la ciutadania a tots els serveis”. Segons Albiac, després del temps d’inactivitat forçosa per la pandèmia, “hi haurà el risc que el sistema judicial pateixi una saturació a causa de l’entrada de molt volum de conflictes, sobretot de l’àmbit empresarial i laboral, per la qual cosa prendran encara molt més valor eines com la mediació i altres sistemes alternatius que tenen com a finalitat, precisament, evitar que aquests conflictes arribin als jutjats”. Segons el president del Consell, “amb aquesta nova plataforma en línia, que també es mantindrà operativa quan aconseguim superar l’emergència, garantim una resposta igualment professional i molt més ràpida”.

Barcelona, 20 d’abril de 2020

 

 

Related Articles

Back to top button