Apunt de blog: La comunicació jurídica i la claredat. L’exemple de Suècia.

blog revista llengua i dretDels apunts publicats al Blog de la Revista de Llengua i Dret aquest mes de febrer, en destaquem un que tracta sobre el llenguatge jurídic i la importància de la seva claredat i que se centra en el cas de Suècia. L’apunt va signat per Ingemar Strandvik, responsable de Qualitat de la Direcció General de Traducció de la Comissió Europea, i porta per títol “La comunicació jurídica i la claredat. L’exemple de Suècia“.

L’autor explica el cas de Suècia, país pioner i referent al món que aposta per guanyar la confiança de la ciutadania i millorar la qualitat de l’estat de dret i dels tribunals, en particular, gràcies a una atenció especial al llenguatge normatiu. Al país nòrdic la democràcia exigeix seguretat jurídica i això inclou que les autoritats s’han d’expressar de manera clara i entenedora amb la població, que ha d’entendre tot allò que emeten els poders públics. És un dret ciutadà però també una fortalesa política.

Entre altres qüestions, Strandvik explica com la col·laboració entre juristes i lingüistes s’ha demostrat efectiva per evitar conflictes ‘gremials’, permetent la formació mútua i constant entre perfils professionals i evitant tensions entre la precisió jurídica i el llenguatge clar, dos conceptes que mai haurien d’estar renyits.

Related Articles

Back to top button