L’Advocacia Catalana organitza un Congrés a Terrassa per donar a conèixer a la ciutadania com reclamar per la via legal els drets socials

El Consell de l’Advocacia Catalana organitza els propers dies 1 i 2 de març el tercer Congrés de Drets Humans sota el títol “La justiciabilitat com a garantia dels drets socials”.  El Congrés té com a objectiu posar sobre la taula les vies legals de què disposen els ciutadans per reclamar els seus drets socials, econòmics i culturals davant els tribunals. L’acte, que se celebrarà al Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, reunirà  advocats i també membres de diferents col·lectius implicats en la defensa d’aquests drets. 

La inauguració del Congrés tindrà lloc dijous 1 de març a les 10:00 hores i anirà a càrrec del president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira; el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Ignasi Puig; el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, i l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega.

L’objectiu d’aquest congrés és donar a conèixer les vies legals per fer efectius els drets econòmics, socials, culturals i ambientals que la normativa nacional i internacional reconeix a la ciutadania. Si bé la societat disposa de diferents vies per exigir el compliment dels seus drets, quan aquests són vulnerats la via dels tribunals s’erigeix com una de les principals per a la seva reclamació. Per això el Congrés s’adreça a l’advocacia i a tota la societat civil, per donar a conèixer els mecanismes legals nacionals i internacionals necessaris per a la defensa d’aquests drets.

Conferenciants de primer nivell

El jurista membre del Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de Nacions Unides i doctor en relacions internacionals per l’Escola Diplomàtica de Ginebra, Mikel Mancisidor, farà la ponència inaugural, que anirà seguida d’una taula rodona amb diferents experts en la matèria;  a més es realitzaran tallers pràctics que abordaran la justiciabilitat dels drets socials des de diferents àmbits, com ara el dret a un medi ambient saludable, el dret a l’educació, el dret a l’habitatge, el dret al treball i a les prestacions socials, entre d’altres.

Culminació d’un cicle de conferències iniciat el 2017

El Congrés de Terrassa és la culminació d’un cicle de conferències que s’han dut a terme al llarg del 2017 als Col·legis d’Advocats de tot el territori per tractar de forma monotemàtica diferents drets socials, econòmics i culturals. Així, mentre que a Tarragona es van tractar els drets relacionats amb el medi ambient, Terrassa va debatre sobre els drets a la propietat intel·lectual i la cultura i Manresa sobre el dret a l’educació. Granollers es va centrar en el dret a una vida digna i als subministraments bàsics, Girona en el dret a la salut, Barcelona en el dret al treball i Sabadell en la protecció i assistència  la família.    Aquest cicle de sessions va servir per preparar el Congrés i aportar a les conclusions que es presentaran en els tallers. 

La clausura del Congrés tindrà lloc divendres 2 de març a les 13:30 hores, amb la lectura d’un manifest per part del president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

Adjuntem el programa del Congrés, que podeu consultar aquí CONGRÉS DRETS HUMANS

Related Articles

Back to top button