Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d’Advocats catalans avalen l’ús de pinso anticonceptiu per controlar la població de coloms als municipis

Consideren que la pràctica de matar coloms per controlar la població és ineficaç i contrària a les lleis proteccionistes vigents, provocant un augment d’aus i una gran despesa econòmica

Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals (CPDA’s) del Col·legis d’Advocats catalans avalen totalment l’ús de pinso anticonceptiu com a mètode per controlar la població de coloms als municipis. Aquestes Comissions consideren que la pràctica de capturar i matar exemplars és contrària a les lleis proteccionistes vigents i totalment ineficaç, ja que provoca un augment de la seva població i una gran despesa econòmica. En canvi, la implantació del pinso anticonceptiu comporta, d’una banda, que els municipis que l’apliquen compleixin la normativa en matèria de protecció dels drets dels animals, i de l’altra que el control de població d’aus urbanes es faci per mètodes ètics, efectius i amb menor cost econòmic possible.

Les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d’Advocats catalans insten a les Administracions a la utilització de mètodes de control de la població respectuosos amb Llei de Protecció Animal i a la normativa vigent a Catalunya. En aquest sentit, consideren que el control de la població d’aus urbanes s’ha de fer a través de mètodes ètics, efectius i amb el menor cost possible. Un estudi realitzat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’Agència de Salut Pública (*) ha demostrat científicament que el tradicional mètode de captures i matances no només no ha aconseguit reduir la població sinó que l’ha incrementat -un 95% es va incrementar la població de coloms a BCN en 15 anys, entre el 1991 i el 2006, quan es va aplicar el mètode de matances indiscriminades- mentre que experiències en grans ciutats europees i també catalanes han demostrat l’eficàcia del pinso anticonceptiu, que aconsegueix una reducció de la població d’entre un 30 i un 50% ja en el primer any i d’entre un 70 i un 80% en quatre-cinc anys.

Per això, un cop s’ha constatat el fracàs per ineficàcia dels mètodes cruents basats en l’eliminació d’individus, les CPDA’s consideren que l’únic camí possible és la implantació de mètodes ètics emparats en la Llei de Protecció d’Animals de Catalunya, com és la utilització de pinso anticonceptiu en els cas del coloms, que a més de respectar els drets dels animals han demostrat una gran eficàcia i un menor cost econòmic per al ciutadà.

El mètode d’esterilització de coloms a través de pinso anticonceptiu es basa en la ingesta de nicarbazina, un fàrmac que està aprovat pel Registre Sanitari de la Unió Europea i el Registre Sanitari d’Espanya per inhibir la formació d’ous en les aus i del que s’han realitzat diverses proves científiques que evidencien la reducció de forma efectiva del número d’individus, a més amb un cost econòmic molt inferior al que suposa matar a les aus. A Barcelona s’ha desplegat aquest any un mètode per al control de coloms amb pinso anticonceptiu amb la instal·lació de diversos dispensadors de pinso esterilitzant en diferents districtes de la ciutat. La CPDA del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona ha instat a l’Ajuntament a la implantació d’aquest mètode, quin projecte s’està duent a terme sota la direcció científica del Catedràtic de Medicina i Cirurgia Animal i cap del Servei d’Ecopatologia i Fauna Salvatge de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dr. Santiago Lavín. A banda de Barcelona, a Catalunya aquest mètode ja està implantat en més de vint municipis: Ripoll, Cassà de la Selva, Hostalric, Arenys de Mar, Badia del Vallès, Artés, Cardona, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, La Pobla de Claramunt, Sant Quirze de Besora, La Selva del Camp, Sant Vicenç de Castellet, Vilafranca del Penedès, Puigpelat, la Seu d’Urgell, Guissona, Capellades, Igualada, Puig-Reig i Solsona.

El pinso anticonceptiu compta amb l’aval jurídic de les Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya. L’utilització de mètodes ètics de control de poblacions d’animals és una obligació de les administracions públiques, segons es desprèn del Decret Legislatiu 2/2008 pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei de Protecció d’Animals de Catalunya. Es tracta d’un mètode ètic, efectiu i econòmic que funciona exitosament des de fa més de 15 anys a tota Europa, a diversos municipis catalans, i a les ciutats d’Alacant i València. Existeixen nombrosos estudis científics que avalen l’efectivitat d’aquest mètode, elaborats per institucions científiques de prestigi com la Universitat de Parma o de Gènova, a banda de les proves pilots dutes a terme a Catalunya per la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest mètode també compta amb el suport de 152 associacions animalistes de tota Catalunya. Es per aquest motiu que les CPDA’s advoquen perquè la seva implantació s’estengui arreu del territori.

A Catalunya són ja nou els Col·legis d’Advocats que compten amb Comissions de Protecció dels Drets dels Animals: Barcelona, Tarragona, Girona, Terrassa, Sabadell, Mataró, Granollers, Reus i Manresa, que treballen amb l’objectiu de vetllar pel compliment de la legislació, avançar en la prohibició d’espectacles amb animals i en la implantació de programes ètics de control de la població d’animals, entre d’altres qüestions.

(*) Podeu consultar aquí l’estudi elaborat pel Museu de Ciències Naturals amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’any 2009, que constata que la població de coloms va augmentar un 95% a Barcelona entre els anys 1991 i 2006, període durant el qual es va aplicar el mètode de matances de coloms per controlar-ne la població

http://amz.museucienciesjournals.cat/volum-07-2009-amz/estima-de-la-abundancia-de-palomas-columba-livia-var-de-la-ciudad-de-barcelona-y-valoracion-de-la-efectividad-del-control-por-eliminacion-de-individuos/

Barcelona, 4 d’abril de 2017

Related Articles

Back to top button