Massives sessions de formació als Col·legis d’Advocats catalans per defensar els drets dels ciutadans afectats per clàusules terra

Arran de l’aplicació del Reial Decret-llei aprovat avui pel Consell de Ministres, que regula les reclamacions a través d’un mecanisme extrajudicial

L’aprovació avui, per part del Consell de Ministres, del Reial Decret-llei que regula les reclamacions dels ciutadans afectats per clàusules terra, marca el tret de sortida per a la formació que ofereixen els Col·legis d’Advocats catalans als seus lletrats, amb l’objectiu que puguin negociar les millors condicions per al retorn dels diners cobrats de més pels bancs. Les consultes als Col·legis i als bufets d’advocats sobre aquest tema s’han multiplicat arran de la sentència 21/12/2016 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que determina la retroactivitat d’aquestes clàusules, i ara que el Govern ha aprovat el mecanisme extrajudicial al qual es podran acollir els afectats, els Col·legis d’Advocats formen els lletrats en la matèria i els doten d’eines jurídiques per tal de defensar els seus drets.

Els lletrats estan responent de forma massiva a les sessions de formació convocades pels Col·legis d’Advocats repartits arreu del territori, sobretot arran de l’entrada en vigor, a partir del proper dilluns, del Reial Decret-Llei de devolució de les clàusules terra. El passat dimecres 18 de gener ja es va celebrar una sessió formativa al Col·legi d’Advocats de Girona que va comptar amb l’assistència d’uns 350 lletrats, i que va obligar a canviar la ubicació prevista inicialment -a la Sala d’Actes del Col·legi- per un espai amb major aforament. I és que, a banda d’analitzar la sentència i dotar d’eines jurídiques als assistents, en finalitzar l’acte ja es va avançar un esborrany del Decret-llei aprovat avui pel Consell de Ministres, entre d’altres documents.

La sessió, presentada pel degà del Col·legi d’Advocats de Girona i president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh, va anar càrrec dels membres de la Comissió de Normativa del Consell i el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez i Isidor Garcia, i del president de l’Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba.  Les properes sessions formatives, que ja compten amb multitud d’inscripcions, tindran lloc el dimarts 24 de gener al Col·legi d’Advocats de Granollers, el 25 de gener al Col·legi d’Advocats de Terrassa i el 28 de gener al Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, mentre se’n programen més a la resta de Col·legis, com és el cas de Manresa el 14 de febrer.

Valoració positiva de les sentències sobre clàusules abusives

El president del Consell, Carles McCragh, si bé valora de forma positiva la posada en marxa, per part del Govern espanyol, d’un mecanisme extrajudicial per intentar resoldre en primera instància a través d’un acord amb el banc, el retorn dels diners cobrats de més per les clàusules abusives, lamenta que es desaprofiti l’ocasió per incloure la resta de clàusules abusives que persisteixen en les contractacions bancàries. McCragh adverteix que, malgrat el mecanisme, continua havent-hi un desequilibri entre les dues parts implicades en la negociació – l’entitat bancària i el consumidor- per la qual cosa considera que “seria necessària la preceptiva assistència jurídica al consumidor, a través d’un advocat”.

L’Advocacia Catalana celebra les sentències que deixen sense efecte les clàusules abusives o l’obligació de pagar de forma unilateral les despeses de constitució d’una hipoteca, i recorda que darrera de totes aquestes sentències hi ha “unes demandes redactades per advocats, que plantegen necessitats dels ciutadans que són recollides pels jutges”.

Barcelona,  20 de gener de 2017

Related Articles

Back to top button