L’Advocacia Catalana demana més conscienciació social davant el tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual, l’esclavitud del segle XXI

Durant la clausura del II Congrés de Drets Humans a Figueres

El president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles MacCragh ha demanat més conscienciació social davant el tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual, un fenomen que ja es coneix com la nova forma d’esclavitud del segle XXI i que s’agreuja encara més amb la crisi dels refugiats. Ho ha fet durant la clausura del II Congrés de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, que s’ha celebrat ahir dijous i avui divendres a Figueres, amb la participació de més d’un centenar de professionals que treballen en l’àmbit de la defensa i protecció de les víctimes de tràfic de persones per a l’explotació sexual.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha clausurat aquesta tarda el Congrés de Figueres, juntament amb el president de la Comissió de Drets Humans del Consell, Carles McCragh, que ha destacat la importància de conscienciar a la ciutadania davant un fenomen creixent i cada cop més preocupant. “Es tracta d’un dels negocis més lucratius del crim organitzat, que pren especial rellevància en l’actualitat i especialment en el cas d’Europa amb la crisi dels refugiats ja que en l’àmbit bèl·lic i és on es mouen les seves víctimes potencials”, ha advertit McCragh. Per al president de la Comissió de Drets Humans de l’Advocacia Catalana, “l’única manera de combatre aquesta xacra és amb més conscienciació social, més formació i amb una major coordinació per part de totes les administracions i agents socials que treballem per combatre-la, tant en termes legislatius com policials”. Per la seva banda la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha agraït la tasca del Consell de l’Advocacia Catalana per donar a conèixer el problema del tràfic de persones per a l’explotació sexual, crear opinió pública i fer pedagogia sobre aquest tema. “Ens ajudarà a les institucions a actuar millor per combatre aquesta xacra”, ha dit Forcadell.

Durant la Jornada de treball d’avui s’ha projectat un resum del documental “Ivie Okundaye, una dona de carretera”, dels periodistes Anna Teixidor i Marc Faro, que narra la dramàtica història una jove nigeriana explotada sexualment a la Jonquera fins que va ser atropellada mortalment el 2010. El seu cas desvetlla el mètode d’esclavatge de la prostitució d’origen nigerià a través del ritual del vudú, que les xarxes criminals practiquen al nostre país i a la resta d’Europa. També s’ha projectat el curtmetratge “Miente” de Isabel Ocampo, i s’han realitzat tallers i taules rodones, amb la participació de representants dels diferents col·lectius i administracions que treballen en l’àmbit de la protecció i defensa d’aquestes víctimes.

El inspector Antoni Rodríguez Herrera, cap de l’Àrea de Central de Crim Organitzat dels Mossos d’Esquadra, que ha participat en una de les taules rodones, ha explicat que a Catalunya es fan cada any entre 80 i 100 detencions relacionades amb l’explotació de persones. L’any 2015 el cos de Mossos va fer 53 detencions relacionades amb xarxes de tràfic i explotació sexual i va identificar 149 víctimes d’explotació sexual. També va obrir 58 casos d’investigació per fets relatius a la explotació de persones.

Adjuntem fotografia d’una de les sessions de la Jornada d’avui i de la clausura del II Congrés de Drets Humans, a l’Auditori Caputxins de Figueres, a càrrec de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i el president de la Comissió de Drets Humans del Consell, Carles McCragh

Figueres, 30 de setembre de 2016

Related Articles

Back to top button