L’Advocacia Catalana es mostra satisfeta per la supressió de les taxes per als ciutadans, però lamenta que es mantinguin per a les pimes

Celebra que el Govern tiri, per fi endavant, una Llei de Segona Oportunitat per a persones i famílies víctimes de la crisi

El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els 14 Col·legis d’Advocats de Catalunya, manifesta la seva satisfacció, encara que moderada, per la decisió del Govern espanyol d’eximir del pagament de taxes judicials a les persones físiques en tots els ordres i instàncies, ja que la considera ‘insuficient’, per no excloure també del pagament a les petites i mitjanes empreses (pimes). L’Advocacia continuarà reivindicant que s’eximeixi del pagament de taxes a les pimes, que representen més d’un 90% del teixit empresarial a Catalunya.

La mesura aprovada avui pel Consell de Ministres és positiva però ‘insuficient’, segons l’Advocacia, que considera que s’hauria d’haver aprofitat la reforma per retornar a la situació anterior a l’entrada en vigor de la llei de taxes judicials 10/2012, que eximia també a les pimes. El president del Consell, Abel Pié, assegura que des de l’Advocacia “continuarem reivindicant la derogació de la llei Gallardón, que tant mal ha fet a la justícia, privant a ciutadans i empreses d’accedir als jutjats”.

L’Advocacia celebra que es tiri endavant, per fi, una Llei de Segona Oportunitat

D’altra banda, l’Advocacia Catalana, celebra que el govern espanyol hagi aprovat, finalment, una llei de segona oportunitat adreçada als autònoms, però també a famílies que han estat víctimes de la crisi. L’Advocacia Catalana reclamava des de fa cinc anys una llei que regulés la dació en pagament i un tractament fiscal favorable a les persones amb risc d’exclusió social per no poder fer front als seus deutes, una demanda que ha fet arribar en diverses ocasions al Govern i, recentment, al ministre de Justícia, Rafael Catalá, durant la seva visita a la seu del Consell, el passat mes de desembre.

Amb aquesta nova llei l’Advocacia confia que se solucioni la situació en que es troben les persones víctimes de la crisi a l’Estat Espanyol, que era de total indefensió. Quan una família acumulava un deute hipotecari, no només podia acabar essent desnonada sinó que, sovint, el deute la perseguia i li impedia refer la seva vida. Per això l’Advocacia Catalana feia anys que reclamava una Llei de Segona Oportunitat o de sobreendeutament, que regulés la dació en pagament de l’habitatge i permetés començar de nou a les famílies que pateixen les conseqüències de la crisi, com ja existeix en altres països.

La Llei de Segona Oportunitat no només és una vella reivindicació de l’Advocacia, sinó que ve a omplir un buit legal en la regulació estatal. El president del Consell destaca que “una Llei de Segona Oportunitat no només ajudarà a les famílies desfavorides sinó que també contribuirà a recuperar l’economia, tal i com s’ha demostrat en els països on ja s’aplica”.

A més, l’Advocacia celebra que el Govern hagi tingut en compte la iniciativa que va fer arribar al Ministeri de Justícia i que la Llei de Segona Oportunitat pugui afavorir als col·lectius més vulnerables que, havent actuat de bona fe, s’han vist afectats per la crisi. També veu positiu el fet que el Govern hagi recollit les últimes sentències judicials que anul·laven es clàusules terra de les hipoteques, que ja anticipaven la seva il·legalitat. Una altre de les mesures de protecció als deutors hipotecaris que veu amb bons ulls l’Advocacia és la que preveu que els desnonaments paralitzats en els jutjats arran de la moratòria establerta fa dos anys es prorrogui dos anys més.

L’Advocacia Catalana analitzarà amb profunditat el decret llei, un cop publicat al BOE, i farà el seguiment de la repercusió de les mesures.

Related Articles

Back to top button