L’Advocacia Catalana reclama que es destinin més recursos humans i econòmics als jutjats per lluitar contra la corrupció

Rebutja que el Ministeri de l’Interior pugui ordenar intervencions telefòniques sense autorització judicial

També veu inconstitucional que la presa de mostres d’ADN a un detingut es pugui fer sense assistència lletrada

El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els 14 Col·legis d’Advocats de Catalunya, ha reclamat avui, coincidint amb el Dia Internacional contra la corrupció, que el Govern estatal destini més recursos, humans i econòmics, als jutjats per poder combatre la corrupció. D’altra banda, l’Advocacia Catalana manifesta el seu rebuig a la mesura introduïda pel Ministeri de Justícia en l’avantprojecte de Llei d’Enjudiciament Criminal aprovat divendres pel Consell de Ministres que permetria al Ministeri de l’Interior ordenar a les forces de l’ordre la intervenció i registre de comunicacions, telefòniques o mitjançant qualsevol altre sistema telemàtic, sense autorització judicial. L’Advocacia també veu inconstitucional que la presa de mostres d’ADN a un detingut es pugui fer sense la presència d’un advocat.

El Consell de l’Advocacia Catalana reclama que el govern estatal destini més recursos, tan econòmics com humans, als jutjats, per agilitzar la justícia i poder lluitar eficaçment contra la corrupció. El president de l’Advocacia Catalana, Abel Pié, considera que “s’hauria de reforçar el planter judicial amb recursos suficients per poder avaluar de forma immediata si hi ha hagut delicte”, per afegir que “la justícia és tan lenta que el temps d’instrucció s’allarga i els casos de corrupció s’eternitzen als jutjats”. Per a Pié “si no s’augmenten i reforcen les plantes judicials, la reforma de la llei d’Enjudiciament Criminal, limitant a sis mesos la instrucció, no complirà els seus objectius”.

Rebuig a les intervencions telefòniques sense autorització judicial

D’altra banda, l’Advocacia Catalana manifesta el seu rebuig a algunes de les mesures incloses a l’avantprojecte de Llei d’Enjudiciament Criminal aprovat pel Consell de Ministres el passat divendres. Concretament, la que fa referència a la que permet al Ministeri de l’Interior ordenar a les forces de l’ordre la intervenció i registre de comunicacions, telefòniques o mitjançant qualsevol altre sistema telemàtic, sense autorització judicial. Per al president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié, “la comunicació és privada. Si cal fer una intervenció telefònica, ha de ser amb autorització judicial”.

 

Rebuig a la presa de mostres d’ADN sense necessitat d’advocat

L’altra mesura a la qual s’oposa l’Advocacia és a la supressió de la necessitat d’assistència lletrada per a la recollida de proves d’ADN d’un detingut. “En tota prova d’ADN hi ha d’haver present un advocat per certificar que tot s’ha fet correctament”, ha dit Pié, per a qui la mesura que contempla l’avantprojecte de llei vulneraria els articles 17.3 i 24 de la Constitució. A més, l’Advocacia recorda que aquesta disposició es contradiu amb el criteri del Tribunal Suprem, que el passat 24 de setembre va extremar les garanties per a la recollida de mostres d’ADN i va dictar que no es podran utilitzar com a prova sense que s’hagi avisat a l’advocat i aquest hagi aconsellat al seu client.

 

L’Advocacia Catalana demanarà al Ministeri de Justícia que reconsideri totes dues mesures i les retiri de l’avantprojecte de Llei d’Enjudiciament Criminal.

Related Articles

Back to top button