Declaració de la Comissió de Drets Humans de l’Advocacia Catalana

Des del Consell de l’Advocacia Catalana condemnem els fets del passat dilluns 1 d’abril a Gaza, quan l’exèrcit d’Israel va atacar un comboi humanitari que traslladava aliments per a la població palestina, provocant la mort de set cooperants que proporcionaven ajuda humanitària a la població civil de Gaza.

La dramàtica situació a Gaza que comptabilitza ja la mort de més de 40.000 civils, la major part d’ells dones i nens, requereix la resposta de la comunitat jurídica internacional. El Consell de l’Advocacia Catalana denuncia tots els atacs que ha patit la població gazatí que suposen una violació del Dret Internacional Humanitari i que han provocat la destrucció d’infraestructures sanitàries, escoles i hospitals, i fins i tot del Col·legi d’Advocats Palestí, agreujant la situació de fam i de manca d’aigua a la població civil, sense oblidar tampoc el segrest de civils hebreus per part dels terroristes de Hamàs.

L’horror descrit està sent qualificat pel Dret Internacional dels Drets Humans i ha estat denunciat davant la Cort Internacional de Justícia com un genocidi.

L’Advocacia Catalana, ferma defensora de la pau i dels drets humans, es suma al crit internacional per demanar un alto el foc per aturar la massacre i els crims comesos per ambdues bandes. Ho fem davant el criminal atac contra un comboi humanitari perfectament identificat, que intentava pal·liar la manca d’aliments a la zona. Ho fem davant els set morts que han donat la seva vida per ajudar als altres.

Per tant, ens sumem a la crida internacional d’exigir al govern israelià que compleixi amb la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi i amb les obligacions legals derivades dels drets humans, i de manera especial les obligacions establertes a les convencions de Ginebra, que regulen el dret internacional humanitari i que tenen com un dels seus objectius protegir les persones civils en temps de guerra. Concretament, el IV Conveni de Ginebra, en el seu article 23, ressalta la importància de facilitar les operacions humanitàries d’ajuda per brindar aliment i subministraments bàsics a la població civil.

La informació que arriba de les diferents agències de les Nacions Unides com UNRWA o l’ACNUR denuncia que la població de Gaza està patint fam, desnutrició i greus problemes de salut a causa de la falta de subministraments bàsics, així com les traves del govern israelià per permetre l’accés a l’ajuda humanitària, la qual cosa suposa una nova vulneració flagrant de drets humans, especialment del dret a la vida.

L’Advocacia Catalana aixeca la veu perquè s’aturin tots aquests crims, es respecti a la població civil i s’iniciï un camí cap a la pau i la reconstrucció.

 

Barcelona, 3 d’abril de 2024

 

Related Articles

Back to top button