Comunicat sobre el conflicte a les presons catalanes

Atesa la situació que es viu en els centres penitenciaris de Catalunya, el Consell de l’Advocacia Catalana, en representació dels 14 col·legis de l’advocacia catalana, manifesta:

  1. La condemna rotunda dels fets que van provocar la mort violenta de Núria L., cap de cuina del Centre Penitenciari de Mas d’Enric, i el trasllat de la nostra solidaritat a la família i companys de la víctima.

  1. El legítim dret a la protesta en cap cas ha d’impedir l’exercici del dret a la defensa per part dels professionals de l’advocacia. Amb tot, el fet que les reivindicacions de les persones treballadores dels centres penitenciaris no estiguin emparades per una convocatòria formal de vaga i la corresponent implantació de serveis mínims, està afectant l’assistència lletrada i de comunicació –tant presencial com per videoconferència- de les persones privades de llibertat amb els seus advocats i advocades a causa de la situació en els accessos i a l’interior de les presons catalanes.

  1. Les persones privades de llibertat sempre han de tenir garantit com a dret essencial el dret a la seva defensa amb plenes garanties. Per això, lamentem que aquesta situació pot suposar la suspensió de vistes o l’afectació a la conducció de les persones privades de llibertat a les seves compareixences davant dels òrgans judicials.

  1. Exigim a l’administració competent que prengui totes les mesures necessàries per resoldre aquest conflicte de forma urgent i evitar que en el futur es repeteixi una situació com aquesta, tant pel que fa referència a la seguretat dels professionals dels centres penitenciaris com al lliure exercici de advocacia.

 

Barcelona, 18 de març de 2024

Related Articles

Back to top button