La degana de Tortosa, Marta Martínez, és la nova presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana

La millora del torn d’ofici, els efectes jurídics de la IA, promoure l’ús del català i la defensa d’un model de proximitat, entre els objectius del mandat

Marta Martínez Gellida, degana del Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa, és des davui la nova presidenta del Consell de lAdvocacia Catalana, en substitució de la fins ara presidenta, la degana de Reus, Encarna Orduna, que deixa el càrrec després que hagi expirat el seu any de mandat. La millora del torn d’ofici, analitzar els efectes jurídics provocats per l’expansió de la intel·ligència artificial, la defensa d’un model de justícia de proximitat, la promoció de l’ús del català entre l’advocacia i l’impuls al desplegament de la justícia restaurativa són els principals objectius del nou mandat.

El nomenament de Marta Martínez Gellida al capdavant de l’advocacia catalana s’ha produït avui divendres, 22 de desembre, en el plenari celebrat a la seu de la institució, a Barcelona. La presidència del Consell l’elegeixen els degans i deganes dels catorze col·legis de l’advocacia de Catalunya en votació secreta.

La nova presidenta remarca que una de les principals línies d’actuació serà consolidar i donar continuïtat a la feina feta per l’anterior presidenta per aconseguir la millora del torn d’ofici, actualment en negociació amb el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat a l’espera dels pressupostos de la Generalitat pel 2024.

“Portem molts mesos treballant i dialogant amb Justícia i tots els grups parlamentaris i seria inexcusable que els futurs pressupostos no donessin resposta a la necessària i reivindicada dignificació del torn d’ofici”, explica Martínez Gellida. “En els últims mesos s’ha fet molta feina i s’han aconseguit alguns avenços, però ara tot això s’ha de traduir en voluntat política perquè sigui una realitat”, ha afegit.

Un altre eix d’actuació del nou mandat del Consell passa per modernitzar i adaptar la justícia a les noves realitats de la societat actual, amb actuacions com l’anàlisi dels efectes jurídics que té l’ús creixent de la intel·ligència artificial o la potenciació d’eines de l’àmbit de la justícia restaurativa, la mediació i els ADR (mètodes alternatius de resolució de conflictes). Tanmateix, la defensa d’un model de justícia de proximitat amb el rebuig a qualsevol intent de comarcalitzar especialitats també formarà part del treball durant el proper any.

Un altre dels assumptes que marcarà el mandat que s’estrena avui serà la promoció de l’ús de la llengua catalana entre l’advocacia. “Massa sovint ens fixem només en el baix percentatge de sentències que es dicten en català, quan el nostre gran objectiu ha de ser aconseguir que augmenti el nombre d’advocats i advocades que presenten els seus escrits en català”, ha assegurat la nova presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana.

La nova presidenta

Marta Martínez i Gellida té 56 anys i va néixer a La Sènia (Montsià). Llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona, exerceix com a col·legiada del Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa des de l’any 1998, entitat de la que n’és membre de la Junta des del 2009, i com a degana des del 2019. Fins ara era la vicepresidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i responsable de l’Àrea de Mediació i mètodes alternatius de resolució de conflictes (ADR). Martínez és membre de la Comissió de Codificació de Catalunya i també del Comitè Assessor de del Centre de Mediació de Catalunya. Representa al Consell de l’Advocacia Catalana en el Tribunal Arbitral de Catalunya (TAB) i és cònsol del Consell de Vint del Consolat de Mar. En l’àmbit de la docència ha estat professora del Màster d’Accés a l’Advocacia de la Universitat Rovira i Virgili. Exerceix com a advocada en un despatx de La Sènia, especialitzada en dret mercantil i urbanisme, i també en mètodes alternatius de resolució de conflictes, com la mediació i l’arbitratge.

Balanç de 2023

En la mateixa sessió plenària s’ha fet balanç del pla d’acció de l’any 2023 que ha impulsat la fins ara presidenta, Encarna Orduna, i que ha coincidit amb la celebració dels 40 anys de la fundació del Consell. La unitat de tota l’advocacia catalana per avançar en la millora del torn d’ofici i la iniciativa pionera a tot l’Estat perquè els advocats i advocades puguin accedir amb els seus ordinadors portàtils a tots els centres penitenciaris catalans són dues de les actuacions més rellevants.

El desenvolupament del programa InMediació 2023, la creació de l’Observatori Català de l’Arbitratge i de l’Àgora per al Dret Civil Català, la redacció d’un projecte de recerca sobre l’impacte de la Guerra Civil en els col·legis de l’advocacia, el seguiment del protocol d’assistència immediata a les víctimes de violència masclista o la redacció d’un pla per garantir el dret de defensa de les víctimes de crims de guerra i tràfic de persones són altres de les fites assolides durant aquest mandat. A nivell formatiu, el Consell de l’Advocacia Catalana ha organitzat al llarg de 2023 una cinquantena de jornades i webinars de formació continuada, i ha rebut una menció honorífica dels premis Justícia de la Generalitat, així com un dels premis ADR, també del govern català, i Procura del Col·legi de Procuradors de Barcelona.

Barcelona, 22 de desembre de 2023

Galeria d’imatges

Related Articles

Back to top button