Carta oberta a tota l’advocacia catalana sobre la situació del Torn d’Ofici

La presidenta del Consell i tots els degans i deganes detallen l'estat de les negociacions per la millora de la justícia gratuïta

Benvolgut/da company/a,

Ens agradaria compartir de nou amb tu una inquietud que ens afecta profundament i ens toca de molt aprop, que és la problemàtica persistent del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD). Aquesta situació no només posa a prova la nostra dedicació a la justícia, sinó que també constata la necessitat de defensar els nostres drets professionals i els de la ciutadania, amb el convenciment de la importància crucial que té el torn d’ofici en el sistema judicial de Catalunya a l’hora de garantir el dret a defensa per a tothom.

Saps que aquesta no és una reivindicació nova, sinó que els advocats i advocades del torn d’ofici, els col·legis professionals i el mateix Consell de l’Advocacia Catalana portem anys en una lluita incansable amb l’administració per assegurar una compensació justa i l’aplicació de millores en el servei, en benefici del servei que es presta com a funció pública i de l’atenció a la ciutadania. Ja hem dit moltes vegades que considerem que les administracions públiques fa anys que no valoren de forma suficient la importància de la funció desenvolupada pels gairebé 6.500 advocats i advocades que prestem el servei del TOAD. Per això comprenem i compartim plenament el neguit que ens envaeix a tots i totes.

Des de fa molts mesos, els catorze col·legis catalans de l’advocacia, a través del Consell, mantenim oberta una intensa negociació amb el Departament de Justícia i altres conselleries de la Generalitat que s’ha traduit en una trentena de reunions, de caràcter institucional i tècnic, i en les quals també hi han participat bona part dels grups amb representació al Parlament.

El primer resultat d’aquest treball l’hem obtingut fa tot just pocs dies i ha permès aconseguir principis de millora en algunes de les reivindicacions que plantegem i que et detallo de forma resumida:

  1. Pagar una quantitat per la disponibilitat als torns de penal, VIDO, estrangeria i menors infractors a territoris sense torn de guàrdia
  2. Incrementar els advocats de guàrdia (penal i VIDO), si bé no en tots els territoris
  3. Incrementar un 2,5% el mòdul de procediment social
  4. Creació del mòdul Barnahus, equivalent a l’import del desplaçament
  5. Creació del mòdul d’assistència a centres penitenciaris per violència masclista, equivalent a l’import del desplaçament

És obvi que aquestes actuacions ens situen just a l’inici del camí per donar forma a algunes de les reivindicacions i suposen un primer avanç, però malauradament la proposta que ens ha plantejat el Departament de Justícia resulta encara clarament insuficient, no la podem acceptar i així ho hem comunicat formalment, per acord unànim del plenari del Consell de l’Advocacia Catalana, al mateix Departament.

El principal dèficit de la proposta d’acord que ens han posat recentment damunt la taula és que queda supeditada als pressupostos de la Generalitat de 2024, encara pendents de tramitació, i al sostre de despesa que li pertocarà al Departament de Justícia per l’any vinent, que actualment encara es desconeix. Per tant, no ens poden concretar quin serà l’increment lineal de les assistències del torn d’ofici pel 2024, ni tampoc altres dotacions pressupostàries que afecten el servei i, en els casos en què es concreten, les partides són manifestament millorables.

Valorem de forma positiva la voluntat política de trobar solucions i el diàleg sincer que mantenim obert amb el Departament, però en la situació actual la proposta és inassumible per l’advocacia i hem de seguir treballant en la necessitat de buscar un acord que doni estabilitat i seguretat al torn d’ofici, i als i les professionals que el desenvolupen, i que al mateix temps doni resposta a les noves necessitats i reptes que té la justícia gratuïta.

Des d’aquest Col·legi i des del Consell de l’Advocacia Catalana, juntament amb la resta de degans i deganes de tot Catalunya, persistirem en les nostres reivindicacions perquè l’acord ha de ser possible. Cal una aposta pressupostària real i digna del Govern per la justícia gratuïta i aquestes properes setmanes, sabedors que estem en una cursa a contrarellotge, seguirem movent cel i terra perquè això es tradueixi en voluntat i consens polític en els propers pressupostos. Tal com ja hem fet saber al Departament, no ens aturarem en la recerca de solucions.

Ens uneix amb tu la creença compartida que la feina que fem els advocats i advocades mereix un reconeixement i una compensació justes. Per això, confiem que ben aviat et puguem traslladar més i millors notícies, i agraïm la teva comprensió i compromís.

Amb gratitud i determinació,

Encarna Orduna, presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, i els 14 degans i deganes dels col·legis de l’advocacia catalana

Related Articles

Back to top button