El torn d’ofici arriba als seus màxims històrics amb la reivindicació de millores en el servei

Les assistències dels advocats i advocades dels 14 col·legis catalans van créixer un 6% al 2022, arribant a sumar 339.556 actuacions durant tot l’any

Les actuacions del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) han assolit de nou a Catalunya els seus màxims històrics i van experimentar, al llarg de 2022, un creixement del 6% respecte l’any anterior. Així, es va tancar el 2022 amb un total de 339.556 actuacions respecte les 320.384 de l’any anterior. Aquestes xifres arriben en un moment en què des del Consell de l’Advocacia Catalana s’adverteix de la urgència que el Departament de Justícia, Drets i Memòria millori el finançament del sistema del torn d’ofici i la necessitat de donar resposta a futurs reptes com els protocols d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència i d’atenció a dones internes en centres penitenciaris víctimes de violència masclista.

L’evolució positiva de les dades del TOAD al llarg de 2022 significa ja la plena normalització de l’activitat del torn d’ofici després de l’impacte pandèmic i assoleix el seu màxim històric amb aquestes 339.556 actuacions, que representa un increment del 6% respecte les dades de l’any 2021. Actualment hi ha 6.393 advocats i advocades dels 14 col·legis catalans que presten el servei al torn d’ofici.

Les responsables de la Comissió del Torn d’Ofici del Consell de l’Advocacia Catalana, la degana del col·legi de Sabadell, Eulàlia Barros, i la degana del Col·legi de Tarragona, Estela Martín, han assenyalat durant la presentació de les dades que l’evolució dels serveis del torn d’ofici corrobora que “la justícia gratuïta és un dels continguts més essencials de l’Estat de Dret i reclamem a l’administració una aposta inversora ferma amb la justícia, que es correspongui amb el compromís que des de l’advocacia mantenim amb aquest servei per garantir a tothom un accés en igualtat de condicions”.

Precisament, el Consell de l’Advocacia Catalana i el departament de Justícia, Drets i Memòria tenen obert fins a finals de juliol un calendari de negociacions per resoldre les reivindicacions que es fan des de l’advocacia per la millora de les condicions en les quals es presta el servei de torn d’ofici. Entre aquestes hi ha l’actualització del sistema retributiu amb la recuperació de l’IPC entre els anys 2010 i 2023 o la millora de la situació de les guàrdies per prestar assistència a persones detingudes o víctimes, entre d’altres.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del col·legi de Reus, Encarna Orduna, defensa que “la importància del torn d’ofici i del sistema de justícia gratuïta ha de ser valorada per l’administració, incorporant millores retributives per als professionals que prestem aquest servei”. Orduna ha manifestat que hi ha “bona sintonia i bona predisposició” en les converses amb el Departament i que des del Consell de l’Advocacia Catalana “seguirem treballant per aconseguir que en els propers pressupostos de la Generalitat s’estableixi una dotació digna que permeti atendre el servei del torn d’ofici de forma suficient i raonable”.

Més inversió en justícia

En aquest sentit, la presidenta del Consell ha avançat que una vegada culmini el procés negociador amb Justícia “començarem una ronda de trobades amb tots els grups amb representació parlamentària per conscienciar a tothom de la necessitat que en els propers pressupostos de la Generalitat s’incrementi la inversió en justícia i, especialment, en tot allò que tingui a veure amb el torn d’ofici”. Les assistències del TOAD al llarg de 2022 han suposat el pagament de 60,1 milions d’euros en retribucions als advocats i advocades que han prestat els serveis, la qual cosa significa un cost mig que no arriba als 177 euros per cada actuació.

Pel que fa a altres reptes immediats vinculats amb el torn d’ofici i que caldrà impulsar a curt termini hi ha els protocols d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència, a partir del programa pilot Barnahus que ha posat en marxa el govern català, i el d’atenció a dones internes en centres penitenciaris víctimes de violència masclista. “Afrontar aquests reptes és també estratègic per l’advocacia i per tenir un sistema de justícia gratuïta modern, eficient i adaptat a les necessitats de la societat actual”, ha dit Encarna Orduna.

 

Barcelona, 10 de juliol de 2023

Related Articles

Back to top button