Els premis ‘Valors’ guardonen Maixabel Lasa, l’associació Fruita amb Justícia Social, la Caravana de Juristes per Colòmbia i la Taula per Mèxic

La Comissió de Drets Humans del Col·legi de l’Advocacia de Lleida també rep un reconeixement pel 25è aniversari de la seva constitució

El Consell de l’Advocacia Catalana ha fet el lliurament de la desena edició dels premis Valors en un acte que s’ha celebrat aquesta tarda a la Seu Vella de Lleida. Els guardonats en aquesta ocasió han estat l’activista basca Maixabel Lasa, l’associació Fruita amb Justícia Social, la Caravana de Juristes per Colòmbia i la Taula per Mèxic. En el transcurs de la cerimònia també s’ha atorgat un reconeixement a la Comissió de Drets Humans del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, que compleix el 25è aniversari de la seva constitució.

L’activista i política per la convivència al País Basc, Maixabel Lasa Iturroiz, ha rebut el premi Valor a la tolerància per la seva tasca personal i professional en la cerca de la pau i la reconciliació i la promoció de la justícia restaurativa. Lasa va dirigir, entre el 2001 i el 2012, l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme del Govern Basc, des d’on va iniciar una nova etapa en les polítiques de reinserció i de restauració entre víctimes i assassins marcada per la decisió d’atendre igual les víctimes de totes les violències, fossin causades per ETA, els GAL o els abusos policials. Defensora de les segones oportunitats l’any 2011, arran de la sol·licitud d’una sèrie de presos d’ETA, va participar en el projecte de justícia restaurativa Vía Nanclares facilitant trobades entre presos i víctimes. Vídua de Juan María Jáuregui, polític basc del PSE assassinat per ETA, va ser una de les primeres víctimes que va accedir a entrevistar-se amb els assassins del seu marit a la presó.

L’Associació Fruita amb Justícia Social ha estat reconeguda amb el premi Valor a la solidaritat, per la tasca que realitza per garantir els drets socials i laborals de les persones temporeres i migrades que treballen en la recollida de la fruita a Lleida. Treballa amb perspectiva de gènere, antiracista i de drets humans mitjançant la denúncia, la mobilització i la incidència política, l’educació per a la transformació social i les campanyes de sensibilització amb l’objectiu que es respectin els drets laborals i socials de les treballadores i treballadors de la campanya de la fruita. Es va començar a gestar l’estiu del 2015 arran del desallotjament, per part de l’Ajuntament de Lleida, d’una cinquantena de temporers que vivien al ras a una plaça de la ciutat per manca d’altres alternatives, i des d’aleshores treballa per combatre situacions d’explotació laboral, tràfic de persones o convenis laborals no respectats, entre d’altres.

La Caravana de Juristes per Colòmbia ha estat mereixedora del Premi Valor al Compromís de l’Advocacia, pel seu suport continuat a l’advocacia, la judicatura, els defensors i defensores dels drets humans i les seves comunitats per aconseguir la justícia i la pau a Colòmbia. Es tracta d’una organització benèfica amb seu al Regne Unit que va visitar Colòmbia per primera vegada l’any 2008 i des d’aleshores ha organitzat delegacions bianuals a Colòmbia, entre les quals hi ha juristes de diferents països d’Europa i Amèrica que han construït una xarxa jurídica internacional per destacar i abordar els problemes als quals s’enfronten els advocats, advocades, altres professionals del dret i els defensors dels drets humans de Colòmbia, contribuint d’aquesta manera a un canvi positiu en la vida i la feina d’aquests professionals i millorant l’accés a la justícia a Colòmbia.

Els Premis també han reconegut l’Associació per la Pau i els Drets Humans Taula per Mèxic amb el Premi Valor per la defensa dels Drets Humans en reconeixement a la seva tasca per exigir a la comunitat internacional i a Catalunya que reconegui i atengui la crisi humanitària que es viu a Mèxic. L’Associació ha construït un espai de trobada entre diversos actors de la societat catalana i europea per fomentar la defensa dels drets humans i la pau a Mèxic i ha promogut diverses accions per incidir des de Catalunya en la greu crisi de drets humans que es viu en aquest país. En són una mostra els programes d’acollida temporal a la ciutat de Barcelona per a periodistes i defensors dels drets humans; la recerca i publicació d’informes, estudis i testimonis; la realització de campanyes de difusió de cultura de pau i drets humans, i la programació de cursos de formació i activitats culturals i de cohesió social. Taula per Mèxic té la vocació de fer de Catalunya el vincle entre Mèxic i Europa per al treball solidari de promoció defensa de drets humans i construcció de pau.

Lluita compartida

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Encarna Orduna, ha recordat en la seva intervenció que “l’advocacia també és la història d’una lluita compartida en el camí que representa la conquesta dels drets humans, perquè quan els advocats i advocades participem de la vida dels nostres col·legis guanyem força per sumar i col·laborar en la millora dels drets de la nostra societat”.

En aquest sentit, ha posat com a exemples fites com l’assistència lletrada a les persones detingudes, aconseguida l’any 1983, l’assistència lletrada a les víctimes de violència masclista, on Catalunya n’ha estat pionera, o la defensa de les persones consumidores.

Per la seva banda, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, Antònia Martí, ha posat en valor el reconeixement als 25 anys de la Comissió de Drets Humans del seu col·legi, amb la commemoració dels deu anys dels premis Valors, que són “dos aniversaris que avui es fusionen en la mateixa lluita compartida i ferma per fer reals i efectius els drets humans”. Precisament, el president de la comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi de Barcelona, Jesús Sánchez, ha fet entrega del reconeixement a la presidenta de la Comissió de Drets Humans del Col·legi de Lleida, Anna Llauradó, i al qui va ser el primer president de la Comissió, Josep Lluís Gómez.

A l’acte també hi han participat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i l’alcalde i paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo. Els premiats han rebut una escultura commemorativa creada per l’artista Mercè Riba.

 

Lleida, 1 de juny de 2023


Galeria d’imatges

 

Related Articles

Back to top button