El Consell impulsa una recerca sobre l’impacte de la Guerra Civil en l’advocacia catalana

El projecte de recuperació de la memòria històrica investigarà la repercussió del conflicte armat en els col·legis de l’advocacia entre els anys 1935 i 1945

El Consell de l’Advocacia Catalana impulsa un projecte de recerca de recuperació de la memòria històrica que se centrarà en investigar l’impacte que va tenir la Guerra Civil espanyola en l’advocacia catalana. Aquesta iniciativa compta amb la implicació dels 14 col·legis de l’advocacia catalana, l’Associació Catalana de Juristes Demòcrates i l’advocat, historiador i president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, Josep Cruanyes.

El projecte de recerca se centrarà en la recopilació d’informació del període comprès entre els anys 1935 i 1945 per saber quin va ser l’impacte de la Guerra Civil en els col·legis de l’advocacia catalana i la seva repercussió en el cens d’advocats. Un altre dels objectius de la investigació passa per descobrir el número d’advocats que van ser depurats i expulsats dels col·legis i l’efecte real del conflicte armat en les diferents Juntes de Govern.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Encarna Orduna, explica que el projecte té com a objectiu “recuperar la memòria històrica a partir d’una àmplia investigació per analitzar les conseqüències que va tenir la Guerra Civil en el món de l’advocacia ja que avui disposem d’informació molt dispersa i crec que no som conscients de l’impacte real que va tenir el conflicte armat”.

La investigació començarà l’any anterior a l’inici de la Guerra Civil i finalitzarà el 1945, sis anys després de la fi del conflicte, per poder comparar amb més exactitud les seves repercussions. En aquest sentit, bona part del treball consistirà en la recerca en els arxius dels diferents col·legis de l’advocacia, i per això es comptarà amb la participació dels degans i deganes emèrits.

Barcelona, 23 de maig de 2023

Related Articles

Back to top button