El torn d’ofici recupera nivells prepandèmics amb un creixement del 20% al llarg de 2021

Els casos de violència contra infants i adolescents s’incorporen aquest any al protocol d’atenció immediata tal i com ja es fa amb la violència masclista 

Les actuacions del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) han recuperat a Catalunya els nivells previs a la pandèmia i han experimentat, al llarg del 2021, un creixement del 20% respecte l’any anterior. Així, es va tancar el 2021 amb un total de 320.384 assistències, molt per sobre de les 266.524 del 2020 i, fins i tot, per damunt de les que hi va haver el 2019, que van ser 319.127. El Consell de l’Advocacia Catalana adverteix que amb la normalització de l’activitat cal més que mai que el Departament de Justícia millori el finançament del sistema del torn d’ofici i anuncia que a partir d’aquest any els casos de violència contra la infància i l’adolescència s’incorporen al protocol d’assistència lletrada immediata, tal i com ja s’aplica a les víctimes d’agressions masclistes. 

L’evolució positiva de les dades del TOAD al llarg de 2021 consolida la normalització de l’activitat del torn d’ofici després que la pandèmia provoqués al 2020 una caiguda del 14,5% de les assistències a causa de les restriccions pel coronavirus. L’increment de les assistències és homogeni a tots els Col·legis de l’Advocacia catalans.

La presidenta de la Comissió del Torn d’Ofici del Consell de l’Advocacia Catalana i degana de Sabadell, Eulàlia Barros, i la vicepresidenta de la Comissió i degana de Tarragona, Estela Martín, han assenyalat durant la presentació de les dades que el creixement del 20% en un any i la recuperació del torn d’ofici en els nivells previs a la pandèmia corrobora que “la justícia gratuïta és un dels continguts més essencials de l’Estat de Dret i des de l’advocacia mantindrem el nostre compromís amb aquest servei per garantir a tothom l’accés a la justícia en igualtat de condicions”. Actualment són 6.340 els advocats i advocades inscrits al torn d’ofici.

Més cobertura per a les víctimes de violència masclista 

L’any 2021 ha estat el de l’estrena, a partir del segon semestre, d’un nou protocol que permet atendre de forma immediata a les víctimes de violència masclista des del mateix moment que compareixen en una comissaria per interposar una denúncia. Això ha permès incrementar de forma significativa el nombre de víctimes que reben assistència lletrada immediata, passant del 27% que es registrava abans del protocol a gairebé el 70% de cobertura que hi va haver el desembre passat. “Són dades que certifiquen l’encert d’aquesta iniciativa ja que es dona a les víctimes una major seguretat i acompanyament en un moment molt complicat per a elles”, ha manifestat el president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà de Figueres, Joan Ramon Puig.

Nou protocol en les agressions a infants i adolescents

Precisament, els bons resultats assolits amb el nou protocol contra la violència masclista ha provocat que a partir d’aquest any també s’incorpori el mateix procediment en els casos de violència contra la infància i l’adolescència, segons ha anunciat el president del Consell de l’Advocacia Catalana. D’aquesta forma, els infants i adolescents que hagin estat víctimes d’algun tipus de violència també podran accedir a partir d’ara a assistència lletrada immediata en la mateixa seu policial. “Entomem aquest nou repte amb l’experiència de la feina desenvolupada l’últim any amb els casos de violència masclista i amb el convenciment que tot el que sigui facilitar l’assistència als més vulnerables, i els infants i adolescents ho són, és un pas endavant a favor d’una justícia més compromesa”, ha dit Joan Ramon Puig.

Més i millor finançament del sistema

Les assistències del TOAD al llarg de 2021 han suposat el pagament de gairebé 56,5 milions d’euros en retribucions als advocats i advocades que han prestat els serveis, la qual cosa significa un cost de 176,19 euros per cada actuació. El president del Consell de l’Advocacia Catalana ha reclamat de nou una actualització d’aquestes retribucions, que encara no han recuperat el nivell anterior a la crisi econòmica de 2009. Segons Puig, això fa que “els advocats i advocades arrosseguem una pèrdua del nivell adquisitiu de més del 25%” i reclama al Departament de Justícia que incorpori als propers pressupostos “una dotació digna que permeti atendre el servei del torn d’ofici de forma suficient i raonable”. El president del Consell adverteix que “la responsabilitat social de l’advocacia no es pot seguir utilitzant com a excusa per ajornar indefinidament la dignificació del servei”.

 

Barcelona,  11 de juliol de 2022

Related Articles

Back to top button