La Comissió de Dret Animal del Consell de l’Advocacia Catalana insta a les administracions a implantar la vacuna anticonceptiva de senglars de la UAB

Arran de l’èxit dels resultats de la prova pilot duta a terme per la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barceolona en quatre municipis del Vallès Occidental

La Comissió de Dret Animal del Consell de l’Advocacia Catalana insta a les administracions a implantar el control legal de la sobrepoblació de senglars a través de la vacuna anticonceptiva desenvolupada pel Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), arran de l’èxit dels resultats de la prova pilot que investigadors de la Universitat han dut a terme als municipis de Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Matadepera i Vacarisses (Vallès Occidental), en col·laboració amb la Diputació de Barcelona.

El projecte, que es va iniciar fa quatre anys promogut per l’investigador del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB, Manel López Béjar, ja va rebre aleshores el suport institucional del Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els 14 Col·legis d’Advocats repartits arreu del territori. Ara, i arran dels resultats positius de la prova pilot, que ha demostrat que el control de la fertilitat a través de la vacuna és un èxit entre les femelles i els mascles joves i que la seva esterilitat podria arriba a ser permanent, el Consell insta a les administracions a implementar aquest sistema alternatiu als mètodes cruents de control de la població d’aquests animals i recorda que la utilització de mètodes ètics és una obligació de les administracions públiques, segons es desprèn del Decret Legislatiu 2/2008 pel qual s’aprova el Text Refós de la Llei de Protecció dels Animals de Catalunya.

Aposta per un mètode ètic, legal i científic

L’experiència constata que l’eliminació dels individus d’una espècie no és un mètode efectiu de control de la població i acaba provocant a mig termini un increment de la mateixa”, ha manifestat el president de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Consell, Ignasi Puig Ventalló.

El també degà del Col·legi de l’Advocacia de Terrassa ha celebrat els bons resultats assolits per la prova pilot duta a terme a la zona urbana i periurbana de Terrassa, Sant Cugat del Vallès, Matadepera i Vacarisses, i ha manifestat que “estàvem convençuts que aquest projecte seria un èxit, i per això vam apostar per ell des del principi” per afegir que “sigui quin sigui el sistema més adequat a cada espècie, han de ser mètodes de control de la població més d’acord amb els temps i les sensibilitats socials. I no només de la ciutadania, sinó també de la creixent sensibilitat pels casos de maltractament animal que, nosaltres, com advocats, detectem en el món judicial”.

Per al president de la Comissió de Dret Animal del Consell “quan els mètodes tradicionals no funcionen, la recerca de mètodes alternatius ètics, legals i basats en la ciència, ens situaran a l’alçada dels països més moderns i avançats d’Europa i del món sencer”.

Un projecte premiat pel Col·legi de l’Advocacia de Girona

El projecte de recerca d’una vacuna anticonceptiva per a senglars va rebre l’any 2019 el Premi “Ànima” de la Comissió de Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi de l’Advocacia de Girona (ICAG), un guardó que distingeix a aquelles persones, organitzacions i institucions que treballen per a la protecció dels animals i per a la defensa dels seus drets. El promotor del projecte, l’investigador Manel López-Béjar, va recollir el premi en nom de tot l’equip del Departament de Sanitat i d’Anatomia Animals de la Facultat de Veterinària de la UAB.

Comissions de Protecció dels Drets dels Animals

La Comissió de Dret Animal del Consell de l’Advocacia Catalana està formada per representants de les 14 Comissions de Protecció dels Drets dels Animals dels Col·legis d’Advocats de Catalunya: Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Terrassa, Sabadell, Mataró, Granollers, Reus, Manresa, Tortosa, Sant Feliu de Llobregat, Figueres i Vic, i també hi és representada la Comissió de les Illes Balears. Els professionals d’aquestes Comissions treballen de forma totalment voluntària i altruista amb l’objectiu de vetllar pel compliment de la legislació vigent en Dret Animal, formar als professionals interessats en la matèria, conscienciar a la societat contra el maltractament, avançar en la prohibició d’espectacles amb animals i en la implantació de mètodes ètics de control de la població i actuar davant qualsevol situació denunciable.

Barcelona, 3 de desembre de 2021

Related Articles

Back to top button