La Fundació Abogados de Atocha, les advocades Nasrin Sotoudeh i Umit Büyükdag i l’Associació Pallapupas, Premis Valors 2019 del Consell de l’Advocacia Catalana

El Consell de l’Advocacia Catalana ha celebrat avui la sisena edició dels Premis ‘Valors’, uns guardons que reconeixen aquelles persones i entitats que destaquen per la seva defensa dels drets humans i contribueixen a lluitar contra les injustícies. Els premis s’han lliurat a:

 

 

  • La Fundació Abogados de Atocha, Premi ‘Valors’ a la conservació de la memòria, per mantenir viu el record de les persones que van patir el brutal atemptat terrorista, el 24 de gener de 1977, al despatx d’advocats laboralistes del Carrer Atocha 55 de Madrid. Quatre advocats i un sindicalista van resultat morts, i quatre més greument ferits. Va ser un dels fets més greus de la transició democràtica. Han recollit el guardó l’últim supervivent de l’atemptat, i president de la Fundació, Alejandro Ruiz-Huerta, i el vicepresident, Raúl Cordero  

  • L’advocada iraniana Nasrin Sotuodeh, Premi ‘Valors’ d’Honor per la seva lluita per la defensa dels Drets Humans. Condemnada pel règim repressor de l’Iran a 33 anys de presó i a 148 fuetejades per defensar llibertats, especialment de les dones, com ara que la dona no té l’obligació de portar vel. Actualment empresonada, ha estat condemnada per un tribunal del seu país, acusada de “actuar contra la seguretat de l’estat, fer propaganda contra el sistema, i formar part d’una associació il·legal d’advocats i advocades”. El Premi vol ser una forma de denúncia d’aquest cas en particular, però també en solidaritat amb tots els advocats i advocades perseguits injustament per la seva lluita pels drets humans. Ha recollit el premi el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Manel Vila

  • L’advocada turca Umit Büyükdag, Premi ‘Valors’ a la Valentia. Ha exercit diverses responsabilitats al Col·legi d’Advocats d’Adana (Turquia) i és membre del consell executiu i internacional de la delegació a Adana de l’entitat  “Progressive Lawyers Association/CDH”, entitat que va ser prohibida pel govern Turc durant l’Estat d’Emergència sense decisió judicial i per decret llei. No obstant això, l’associació va anunciar que la prohibició era il·legal i no va aturar les seves activitats. Büyükda ha estat acusada per diversos delictes penals i ha estat absolta en dos dels casos, però encara pesen tres processos contra ella. El Premi se li ha concedit en reconeixement al seu coratge i a la persistent defensa dels drets humans, malgrat les circumstàncies adverses i als riscos als que s’enfronta al seu país.

  • L’Associació Pallapupas, Premi ‘Valors’ a la Solidaritat, per la funció social que realitza, utilitzant l’humor com a eina fonamental per a ajudar a les persones a fer front a les situacions adverses que viuen al voltant de la malaltia. Formada per actors i actrius professional,  des de l’any 2000, Pallapupas millora l’estat emocional de les persones malaltes, generant un canvi positiu mitjançant l’humor i el teatre, per ajudar-les a  superar i créixer en l’adversitat. L’actriu Angie Rosales ha recollit el guardó

El Conservatori Municipal de Música de Barcelona ha estat aquest vespre l’escenari de la VI Edició dels Premis ‘Valors’, creats pel Consell de l’Advocacia Catalana per reconèixer aquelles persones, entitats i institucions que destaquen per la seva defensa dels drets humans i per la lluita contra les injustícies.

Ha inaugurat l’acte el president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh. El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Ignasi Puig Ventalló ha lliurat el Premi ‘Valors’ a la Solidaritat a Angie Rosales, directora de la l’Associació Pallapupas. Tot seguit la degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Maria Eugènia Gay, ha lliurat el Premi ‘Valors’ a la Valentia a l’advocada turca Umit Büyükdag. El tercer guardó, el Premi ‘Valors’ a la Conservació de la Memòria, per la Fundació Abogados de Atocha, l’han recollit el seu president Alejandro Ruiz-Huerta, i vicepresident, Raúl Cordero, de mans de la consellera de Justícia, Ester Capella. Finalment, el president de la Comissió de Drets Humans del Consell i degà de l’ICA Girona, Carles McCragh, ha lliurat simbòlicament el Premi ‘Valors’ d’Honor a l’advocada iraniana Nasrin Sotoudeh. L’ha recollit el director general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat, Manel Vila. La clausura de l’acte ha anat a càrrec de la consellera de Justícia, Ester Capella.

 Ignasi Puig: “Exigim la urgent intervenció de la comunitat internacional”

L’Advocacia Catalana, ha estat contundent pel que fa al cas de l’advocada iraniana, Nasrin Sotoudeh: “Exigim la urgent intervenció de la de la comunitat internacional per garantir el seu immediat i incondicional alliberament de Nasrin Sotoudeh”, ha dit el president del Consell, Puig Ventalló, destacant que “es tracta de la sentència més dura que es recorda contra una defensora dels drets humans”. El president de la Comissió de Drets Humans del Consell, Carles McCragh, ha explicat que el Consell s’ha sumat a la campanya impulsada per Amnistia Internacional demanant l’anul·lació de la sentència a Sotoudeh “una condemna per defensar els drets de les dones, en un intent de silenciar a les dones que continuen subjugades a l’Iran per una lleis que vulneren les seves dignitats i el seus drets”.

Es pot accedir a la campanya, que compta amb prop de 300.000 firmes, clicant aquest enllaç

L’acte ha comptat amb l’assistència de destacades personalitats de l’àmbit jurídic i social i dels degans i deganes dels catorze Col·legis de l’Advocacia de Catalunya. Els premiats han rebut una escultura commemorativa en bronze, creada per l’artista Mercè Riba.

Barcelona, 27 de juny de 2019

 

galeria d’imatges

Related Articles

Back to top button