Comunicat del Consell de l’Advocacia Catalana

Des del Consell de l’Advocacia Catalana, i davant les crítiques del Tribunal Suprem a l’estratègia de defensa del president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, durant el judici del procés, volem manifestar el següent:

El Consell de l’Advocacia Catalana, en defensa dels advocats/des D. Benet Salellas Vilar, Sra Marina Roig Altozano i D. Alex Solà Draps, i en referència al succeït en data de 14-05-19, durant el acte del judici de l’anomenat Procés que se segueix davant la Sala Segona del Tribunal Suprem, i especialment davant les manifestacions realitzades a la premsa per fonts d’aquest organisme, vol fer constar el següent:

Primer.- Que davant les crítiques i el rebuig manifestades, per unanimitat de tots els membres del tribunal, a l’estratègia de defensa del president d’Òmnium Cultural Jordi Cuixart, en qualificar el comportament de testimonis i advocats de la defensa d’”intolerable”, titllant com una provocació i dient que “el seu comportament frega els límits del Codi Deontològic de l’Advocacia”, volem manifestar que resulta inèdit i molt desafortunat que per part d’un tribunal que jutja (i no al final d’un judici, si no durant el transcurs del mateix i quan encara durarà diversos dies), es facin arribar a la premsa aquestes manifestacions, en què es qüestiona i s’intenta desqualificar l’actuació dels advocats d’una de les defenses. Això pot comportar que hi hagi qui ho consideri com una falta d’equanimitat per part del Tribunal, i no deixa de ser una evident pressió efectuada contra el legítim dret de defensa dels lletrats afectats. Siguem, doncs, més tolerants amb les actuacions professionals, especialment amb els que exerceixen el dret de defensa.

Segon.- Si aquest és un judici que pot resultar polèmic, pel tema a tractar i pels acusats, sembla impropi i inadequat de l’alt tribunal que durant el mateix faci aquestes crítiques que posen en dubte la bona feina de les defenses. Per això, entén aquesta institució que resulta lamentable i és un greu error que això hagi succeït i que no hauria de tornar a produir-se en cap cas. El Tribunal té els seus propis mitjans per procurar que el judici transcorri amb la normalitat i el respecte deguts, per això entenem que no pot utilitzar mitjans que considerem impropis per preservar la seva independència, imparcialitat i una imatge adequada de cara a l’opinió pública, tan necessitada de creure en la justícia. Per descomptat, respectem el dret d’opinió i d’expressió del Tribunal Suprem, però ens sembla molt desencertada, en aquest cas la manera de dur-la a terme.

Tercer.- Per això, manifestem el ple suport i solidaritat amb els advocats de la defensa del Sr. Jordi Cuixart afectats per aquestes manifestacions, entenent que això no ha d’afectar en absolut l’exercici de la defensa que duen a terme.

Barcelona, a 15 de maig de 2019

Related Articles

Back to top button