La Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana es suma a la commemoració del Dia de l’Advocat Amenaçat

La Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana es suma a la commemoració del Dia de l’Advocat Amenaçat que es celebra cada any al voltant del 24 de gener, data que commemora l’aniversari de la matança dels advocats laboralistes d’Atocha el 1977.

Des del 2009, en un esforç per lluitar contra la situació en molts països on advocats i advocades posen en risc les seves vides pel fet d’exercir la seva professió, l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates (AED); l’Associació Europea dels Juristes per la Democràcia i els Drets Humans al Món (ELDH) i La Fundació pel Dia de l’Advocat Amenaçat, impulsen el Dia de l’Advocat Amenaçat.

L’objectiu de l’acte és el de visibilitzar la situació d’inseguretat, assassinats, desaparicions, persecucions o amenaces que viuen molts advocats i advocades en l’exercici de la seva professió en un país concret i donar suport a la seva causa.

Aquest any el focus de la jornada es torna a centrar en la situació de l’advocacia a Turquia, on tal i com afirma la Oficina de l’Alt Comissionat de NNUU pels Drets Humans, s’estan processant uns 1,500 advocats i al menys 570 han estat empresonats.

Des de la Comissió de DDHH del Consell de l’Advocacia Catalana condemnem fermament els casos de violació de drets dels advocats i advocades en l’exercici de la seva professió i les situacions d’amenaces i atemptats contra al seva integritat física o els seus béns a causa d’exercir l’advocacia.

Així mateix, demanem a les a les autoritats turques l’aplicació dels Principis bàsics sobre el paper dels Advocats, adoptats pel 8è Congrés de l’ONU sobre la Prevenció del Delicte i el Tractament del Delinqüent realitzat a l’Habana el 1990 que estableixen, d’acord amb les garanties vinculades a l’advocacia, que els poders públics han de vetllar per a que advocats i advocades puguin complir totes les seves funcions professionals sense entrebancs, intimidació, ingerència indeguda i que siguin protegits quan la seva seguretat es vegi amenaçada en l’exercici de les seves funcions.

Les entitats impulsores de la jornada denuncien el fet que Turquia viola permanentment els principis anteriorment citats de l’ONU, especialment el que fa referència a que els i les advocades no seran identificats amb els seus clients ni les seves causes en el desenvolupament de les seves funcions.

Comissió de DDHH del Consell de l’Advocacia Catalana

Barcelona, 24 de gener de 2019

Related Articles

Back to top button