Treballant en xarxa per a enfortir els drets de les persones en detenció preventiva amb formació transnacional orientada a la pràctica per advocats

 

NETworking to strenthen pre trial procedural rights by PRActice oriented cross border LAwyers Training (NETPRALAT)                                                                                  

El Consell de l’Advocacia Catalana lidera  el projecte: “Treballant en xarxa per a enfortir els drets de les persones detingudes amb formació transnacional orientada a la pràctica per advocats” NETPRALAT en les seves sigles en anglès.

Aquest projecte de dos anys que està en part finançat pel fons de Justícia de la Comissió Europea, pretén contribuir a l’aplicació efectiva de les Directives 2010/64 /UE sobre els drets d’interpretació i traducció, 2012/13 / UE sobre el dret a la informació, 2013/48 / UE sobre el dret d’accés a un advocat/da en relació amb els procediments previs al judici, reforçant els coneixements i les aptituds pràctiques que necessiten els professionals de la justícia per a facilitar els drets processals de persones detingudes i vulnerables i reforçar certs aspectes dels drets de les persones detingudes en els procediments previs al judici.

Com comenta el President del CICAC Julio J. Naveira Manteiga, l’assistència a persones detingudes en dependències policials requereix una aproximació i competències per part de l’advocat i advocada diferents d’aquelles necessàries davant d’un tribunal.

“En aquest projecte es posa l’èmfasi en aquelles capacitats pràctiques que són necessàries en contextos complicats com són la custodia policial, on les persones detingudes pot ser que es trobin en situació d’especial vulnerabilitat o que no estiguin disposades a col·laborar, tot això  en un entorn intimidatori i poc acollidor” comenta el President del CICAC. Aquesta formació reforça les capacitats personals que són útils als advocats i advocades per afrontar aquestes situacions.

Aquest projecte afegeix un nou i crucial aspecte en l’aplicació de les directives de la UE en tots els estats membres de la UE i és la necessitat de la cooperació i l’intercanvi de coneixements entre els professionals de la justícia a la UE, és per això que aquest projecte està integrat per diferents co-parts: com la Universitat de Maastricht, l’Institut de Monitoreig pels Drets Humans de Lituània (HRMI), el Consell de Col·legis d’Advocats de Polònia (NRA), l’Associació Irídia Centre per la defensa dels drets Humans (IRIDIA), l’Associació Europea de Traductors i Intèrprets Jurats (EULITA).

NETPRATAT es portarà a terme construint sobre els resultats del projecte anterior ja finançat per la Comissió Europea: SUPRALAT, que abordava en la formació pràctica d’advocats i advocades  sobre els drets processals de persones en custòdia policial en els procediments previs al judici.

En el projecte SUPRALAT es van elaborar uns mòduls en línia de formació i unes sessions pràctiques de formació en capacitats. Aquest projecte va ser liderat per la Universitat de Maastricht i la formació es va dur a terme en  col·legis d’advocats de diferents paios d’Europa com Bèlgica, Holanda, Hongria i Irlanda.

Aquest projecte pretén ampliar l’anterior projecte de SUPRALAT amb la creació de dos nous mòduls formatius centrats en les habilitats pràctiques que els advocats i advocades necessiten per facilitar els drets processals de persones en custòdia policial i  sobre altres temes rellevants, com és la interpretació i el treball amb intèrprets, i l’enfortiment de certs aspectes relacionats amb els drets de les persones detingudes.

En aquet projecte doncs es crearan dos nous mòduls pràctics formatius centrats en el treball amb intèrprets que liderarà EULITA i un altre centrat en l’atenció psico-social a les persones detingudes espacialment vulnerables que liderarà IRIDIA.

La reunió d’inici del projecte va tenir lloc els passats 22 i 23 d’octubre a la seu del CICAC.

Related Articles

Back to top button