L’Advocacia Catalana entrega al jurista i exconseller de Justícia, Carles Mundó, el XIIè Premi Agustí Juandó i Royo per la seva tasca en favor del català a la justícia

El Consell de l’Advocacia Catalana ha lliurat al jurista i exconseller de Justícia, Carles Mundó, el XIIè Premi Agustí Juandó i Royo, un guardó instaurat l’any 2004 per l’advocacia institucional amb l’objectiu de reconèixer aquelles persones o entitats que durant la seva trajectòria professional s’han distingit per la defensa i promoció de la llengua catalana en l’àmbit jurídic administratiu.

D’entre els mèrits pels quals la Comissió de Llengua del Consell, ratificats pel plenari, ha atorgat el Premi a Carles Mundó destaca “la seva tasca incansable, amb convicció i fermesa, a favor de la normalització de l’ús del català en l’àmbit de la justícia, amb una plena confiança en el col·lectiu de l’advocacia per aconseguir aquest objectiu”. El Pla pilot 2016-2017 per afavorir la presentació dels escrits en llengua catalana als jutjats, impulsat pel Departament de Justícia durant el mandat de Mundó, amb el suport del Consell, forma part d’aquest reconeixement. L’anul·lació dels judicis polítics de les víctimes del franquisme, en aplicació de la llei de reparació de les víctimes, és un altre dels mèrits que li han estat reconeguts.

A l’acte de lliurament del Premi, que s’ha dut a terme al Mas l’Esperança de Gurb, han intervingut el president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio J. Naveira; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Joan Riera; el secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia del Departament de Justícia, Joan Domènec Abad i l’alcalde de Gurb, Joan Roca. També ha comptat amb l’assistència dels degans dels col·legis d’advocats catalans, membres de la Comissió de Llengua del Consell i diverses personalitats de l’àmbit jurídic i social, a banda de familiars i amics del guardonat.

Una iniciativa inclosa al Pla de treball subscrit amb la Generalitat

El lliurament del Premi Juandó i Royo és una de les iniciatives per a l’ús i la promoció del català a la justícia incloses en el Pla de treball subscrit per la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Des de la seva instauració, l’any 2004, diverses persones i entitats han estat reconegudes amb aquest premi, que té com a objectiu sensibilitzar el món jurídic envers l’ús de la llengua catalana en tots els àmbits judicials. L’any 2005 van ser premiats el jutge de pau d’Anglès, Pere Figuereda, i el d’Arbúcies, Josep Maria Iglesies, mentre que el 2006 el guardó es va lliurar als advocats Sebastià Frau i Mercè Teodoro. L’any 2007 el van rebre els notaris de Barcelona, Lluís Jou i Eladi Crehuet, juntament amb el de Girona, Joan Bernà. El magistrat balear Gabriel Fiol va ser distingit amb aquest reconeixement l’any 2008, mentre que el 2009 se’l va endur el Col·legi d’Advocats dels Pirineus Orientals, representat pel seu degà, Hervé Germà. L’any 2010 se’l va endur l’advocada de Lleida Antònia Forrellad, mentre que el 2011 va ser per al fiscal de Medi Ambient de Tarragona José Ignacio Monreal; el 2013 per al jutge de Manresa José Manuel del Amo; el 2014 per a l’advocat mallorquí Francesc Riera; el 2016 per a l’advocat barceloní Pere Cuxart i el 2017 per a l’advocat gironí Joan Geli Rissech.

Gurb, 18 d’octubre de 2018.

galeria d’imatges

Related Articles

Back to top button