Els advocats catalans superen les 300.000 actuacions de Justícia Gratuïta al llarg de 2017

  • L’activitat del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) durant l’any passat va suposar un lleuger increment de l’1,1% respecte al 2016
  • Els lletrats dels catorze Col·legis d’Advocats catalans duen a terme una mitjana diària superior al miler d’actuacions els dies laborables
  • Les dades dels cinc primers mesos de 2018 mantenen la mateixa tendència que el 2017 i ja sumen 134.076 actuacions entre gener i maig
  • L’Advocacia Catalana s’ofereix per assistir jurídicament a les persones migrants a través dels seus serveis del Torn d’Ofici

Els advocats catalans han practicat, al llarg de l’any 2017, un total de 300.126 actuacions del servei de Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD), la qual cosa suposa un lleuger increment de l’1,1% respecte les 296.836 que es van realitzar el 2016. Aquesta xifra representa que els lletrats dels catorze Col·legis de l’Advocacia de Catalunya han desenvolupat una mitjana diària superior al miler d’actuacions els dies laborables. Pel que fa als cinc primer mesos d’aquest 2018 (gener-maig), es manté la mateixa tendència, amb un petit increment del 0,6% respecte l’any passat, amb 134.076 actuacions.

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, degà de Mataró, valora de forma positiva el balanç del TOAD del 2017 ja que “consolida els serveis de torn d’ofici i assistència al detingut com un model estratègic en el sistema judicial català”. Segons Naveira, “és un orgull per a l’advocacia catalana contribuir a garantir el dret a la justícia per a tota la ciutadania, especialment pels qui tenen pocs recursos”. El màxim responsable de l’advocacia catalana celebra que “davant la justícia, a Catalunya tampoc hi hagi ciutadans de primera i ciutadans de segona”. Naveira també destaca la implicació dels professionals dels catorze col·legis catalans en els serveis de TOAD perquè constata que “més enllà de determinats estereotips, interessats i sovint distorsionats, els advocats som un col·lectiu fortament compromès amb la societat i amb els valors de la nostra professió”.

Com és habitual, l’àmbit Penal va ser, l’any 2017, el més sol·licitat, amb 120.265 actuacions practicades i un increment del 1,3% enfront el 2106. L’Assistència al Detingut, va ser el segon àmbit pel que fa a volum d’actuacions, amb 104.211 assistències, la qual cosa suposa un increment del 1,9% respecte al 2106. Pel que fa a l’àmbit Civil, el tercer més sol·licitat, l’any 2017 es van enregistrar 89.788 actuacions, un 2% més que l’any anterior.

La inversió en justícia gratuïta a Catalunya durant l’any 2017 va ser de 52.521.262 euros, un 2,2% superior a la del 2016.

Pel que fa a aquest any 2018, durant els cinc primers mesos s’ha enregistrat un lleuger increment en nombre d’assistències respecte al 2107 (+0,6%), amb un total de 134.076 actuacions practicades entre gener i maig del 2108.

Segons ha explicat el president de la Comissió de Torn d’Ofici del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Rodríguez Zamora, degà de Sant Feliu de Llobregat, “els ciutadans que tenen dret a l’assistència jurídica gratuïta gaudeixin d’uns serveis que a dia d’avui, malauradament no s’estan exercitant en tota l’extensió que podria ser, com es l’ús de la mediació o de la llei de la segona oportunitat, que són formes eficients per poder resoldre els problemes en l’àmbit de la justícia”. El responsable del Torn d’Ofici del Consell considera que “d’acord amb l’actualitat vigent, necessitem que la Conselleria de Justícia ampliï els assumptes que tenen accés a la justícia gratuïta i actualitzi els barems, després de las retallades patides els anys 2011, 2012 i 2013, i la congelació d’aquest any 2018, pel efectes del article 155”.

 

Qui té dret a l’assistència jurídica gratuïta?

L’assistència jurídica gratuïta és un servei públic adreçat en general a aquelles persones que no disposen de recursos necessaris per sufragar el cost de la seva representació davant dels tribunals. Hi tenen dret tots els ciutadans espanyols o d’altres països de la UE, així com els estrangers que es trobin en el país, que no disposen de recursos suficients per litigar. Per accedir-hi, han de dirigir-se a qualsevol dels catorze Col·legi d’Advocats catalans i acreditar que els seus ingressos bruts no superen, per unitat familiar i segons els membres que la composen, un franja que va del doble al triple de l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples). El reconeixement d’aquest dret inclou, entre altres prestacions, la designació d’un advocat i un procurador d’ofici, l’orientació i l’assessorament gratuïts previs al procés judicial i la mediació familiar. Les víctimes de violència de gènere, de terrorisme, de tracta d’essers humans, persones amb discapacitat i menors objecte  d’abús, així com  la Creu roja i les associacions de consumidors i de víctimes  de terrorisme tenen assistència jurídica gratuïta legal.

 

Assistència jurídica a les persones migrants

Davant l’arriba de persones migrants, com les del vaixell Open Arms recentment arribades al port de Barcelona,  així com d’altres que puguin venir,  l’Advocacia Catalana,  a través dels serveis del Torn d’Ofici dels catorze Col·legis d’Advocats repartits arreu del territori, s’ofereix i està preparada per prestar el suport jurídic que preveuen les lleis i donar la cobertura jurídica necessària, ja sigui de protecció internacional com d’estrangeria, als ciutadans i a les ciutadanes  que ho  necessitin i ho demanin, en especial  atenció en els casos dels menors d’edat.

 

12 de juliol, Dia de la Justícia Gratuïta

A Catalunya hi ha uns 7.000 advocats adscrits al Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD), que presta aquest servei durant les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, gestionat pel Consell de l’Advocacia CatalanaEls Col·legis han organitzat diferents actes per commemorar el Dia de la Justícia Gratuïta el dijous 12 de juliol, amb l’objectiu de posar en valor la importància i l’abast social d’aquest servei

 

Barcelona, 11 de juliol de 2018

 

 

 

Related Articles

Back to top button