L’Advocacia Catalana celebra que el Govern espanyol reconegui la funció pública, social i obligatòria del Torn d’Ofici i el continuï eximint d’IVA

Valora positivament l’anunci fet ahir pel ministre de Justícia, Rafael Catalá, en el sentit que l’Assistència Jurídica Gratuïta seguirà sense estar subjecta a l’IVA

El Consell de l’Advocacia Catalana valora de forma positiva l’acord assolit entre el Govern espanyol i l’Advocacia institucional segons el qual el sistema d’Assistència Jurídica Gratuïta seguirà sense estar subjecte a l’IVA.  Una consulta vinculant publicada recentment per la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda interpretava que el servei que presten els advocats del Torn d’Ofici a l’Estat Espanyol havia d’estar subjecte a IVA, la qual cosa va posar en peu d’alerta a l’Advocacia institucional, que va qualificar d’ “inadmissible” aquest canvi de criteri.  El Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats catalans, va demanar per carta la setmana passada al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro que rectifiqués i deixés en suspens el nou criteri interpretatiu de la Direcció General de Tributs.

Ahir, en una reunió celebrada al Ministeri de Justícia amb l’assistència de representants de l’Advocacia institucional, el ministre Rafael Catalá va anunciar que el Torn d’Ofici continuarà sense estar subjecte a l’IVA.  Catalá va explicar que, per evitar nous dubtes interpretatius sobre els efectes fiscals d’aquest servei públic, el Govern espanyol impulsarà una Proposició de Llei per reformar l’actual Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta que reforçarà el caràcter indemnitzatori d’aquest servei.

L’Advocacia Catalana celebra aquest anunci perquè “suposa el reconeixement de la funció pública, social i obligatòria del servei de l’Assistència Jurídica Gratuïta”, ha dit el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh. “El Torn d’Ofici no pot tributar IVA perquè és un servei públic, adreçat a les persones que no tenen mitjans, no un bé de mercat”, afegeix el president del Consell, que ha manifestat la seva satisfacció perquè la mesura anunciada per Catalá “reforçarà el caràcter públic i social d’aquest servei que presten els Col·legis d’Advocats”.

A Catalunya hi ha més de 7.000 advocats inscrits al torn d’ofici, i prop de 43.000 a tot l’Estat Espanyol.

Barcelona, 2 de març de 2017

Related Articles

Back to top button