Els Drets Polítics i la capacitat Jurídica de les persones amb discapacitat intel·lectual

El passat 22 de juny el Consell de l’Advocacia Catalana, el Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya i Dincat Plena Inclusió (Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual), van organitzar una Taula Rodona sobre “ELS DRETS POLÍTICS I LA CAPACITAT JURÍDICA DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT INTEL.LECTUAL” que es va realitzar a la seu del Col·legi d’Advocats de Girona.

Aquesta jornada organitzada conjuntament per les tres entitats tenia l’objectiu de reivindicar els drets polítics de les persones amb discapacitat intel·lectual i sensibilitzar la societat i operadors jurídics davant les eleccions del 26J.

Actualment hi ha a Espanya unes 80.00 persones que estan privades del seu dret a vot. La LOREG estableix que no poden votar aquelles persones declarades incapaces per decisió judicial i aquelles persones internades en hospitals psiquiàtrics que hagin estat declarades incapaces per exercir el seu dret a vot.

Segons la OSCE (Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa), aquestes limitacions són clarament contraries a la Convenció de NNUU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat que en el seu article 29 disposa que:

“els estats parts garantiran a les persones amb discapacitat els seus drets politics i la possibilitat de gaudir d’ells amb igualtat de condicions que la resta de la població”

Actualment fins que la llei no es canviï l’única via que els queda a les persones amb discapacitat per recuperar el seu dret a vot és la via judicial.

La jornada va ser inaugurada el Sr. Carles McCragh, Degà del Col·legi d’Advocats de Girona i president de la Comissió de DDHH del CICAC i per part del Sr. Salvi Amagat delegat territorial a Girona de Dincat.

La moderació i clausura la va realitzar el Sr. Antoni Biarnés, Director del Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya.

El primer ponent a intervenir va ser el Sr. Salvador Martí, Doctor en Ciència Política i de l’Administració i professor titular del Grau en Ciències Polítiques i de l’Administració de Universitat de Girona, qui va realitzar una reflexió sobre els diferents espais de participació política i social que haurien de tenir les persones amb discapacitat intel·lectual, fent èmfasi en que el dret a la participació política va més enllà del dret a vot.

Seguidament la Sra. Nuria Pi, Cap de l’Àrea Jurídica de la Fundació Tutelar Girona, va parlar del dret a vot emmarcat en la Convenció de NNUU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i va avaluar de manera crítica la valoració que es fa a les persones amb discapacitat intel·lectual per decidir la seva capacitat de votar, mentre que a la resta de la població no se li valora si té capacitat per exercir aquest dret.

El Sr. Andreu Orofino, advocat i assessor legal de Dincat, va parlar de la gran pluralitat de situacions de discapacitat en que es troben les persones i la dificultat que això planteja en l’àmbit jurídic, on cada cas s’ha de tractar de manera particular en funció de les capacitats que té la persona. Va comentar que la Convenció de NNUU cerca l’efectivitat real dels drets reconeguts en altres tractats i pactes internacionals.

Finalment la Sra. Dolors Torrents, Membre de l’Observatori de Drets Dincat, va explicar la seva experiència personal de recuperació del dret a vot per la via judicial, un procés llarg i costós i va fer referència a la poca sensibilització d’alguns jutges i jutgesses davant el tema.

Related Articles

Back to top button