Prop de 300 mediadors es reuneixen a Sabadell en el Primer Congrés Estatal Interprofessional de Mediació

L’Advocacia demana més implicació per potenciar aquest mètode de resolució de conflictes, en el que tothom hi guanya

El Consell de l’Advocacia Catalana ha inaugurat avui a Sabadell el Primer Congrés Estatal Interprofessional sobre Mediació, dirigit a advocats i a tots els professionals vinculats a la mediació. L’Advocacia Catalana ha demanat mma demanat   avuissionalsés implicació, per part de l’Administració, per potenciar aquest mètode de resolució de conflictes, que permet arribar a un acord sense necessitat de passar pels jutjats i en el qual totes dues parts hi guanyen.

Es tracta de la primera vegada que es reuneixen en un Congrés professionals de diferents àmbits, a nivell estatal, per tractar sobre mediació, amb l’objectiu d’abordar aquesta via de resolució de conflictes des de diferents perspectives. Prop de 300 professionals en la matèria procedents de tot l’Estat Espanyol participen en la trobada, que ha estat inaugurada aquest matí pel conseller de Justícia, Carles Mundó; el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca; el president de la Comissió de Mediació i degà del Col·legi d’Advocats de Sabadell, Juan Antonio García Cazorla i l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez.

El president del Consell, Oriol Rusca, ha destacat la pluralitat de la procedència dels participants al Congrés, des d’advocats fins a treballadors socials, passant per jutges, psicòlegs, enginyers o polítics, entre d’altres. “Des de l’Advocacia Catalana hem considerat oportú organitzar un Congrés que reuneixi, per primera vegada, a tots els professionals que treballen en l’àmbit de la mediació per poder abordar la matèria des de diferents perspectives i poder analitzar el seu funcionament des de tots els àmbits possibles”, ha dit Rusca, que ha demanat a l’Administració “més implicació a l’hora de potenciar la mediació, no només perquè pot ajudar a descongestionar la justícia, sinó també pels valors que predica: una entesa entre persones en la qual totes les parts hi guanyen”.

Una cultura de la pau

Per la seva banda, el president de la Comissió de Mediació del Consell de l’Advocacia Catalana, Juan Antonio García Cazorla, ha destacat que “cada cop hi ha més professionals que es dediquen a la mediació; des del Consell hem format ja prop de 1.000 mediadors en els darrers anys”, ha destacat García Cazorla. La mediació fa que siguin els propis interessats els que gestionin el problema i trobin la solució, estalviant-se molts maldecaps, diners i temps, a banda de contribuir a descongestionar els jutjats. Però per a García Cazorla, “la seva principal grandesa radica en ser un procediment que transcendeix el conflicte que pretén resoldre amb valors com el diàleg i la cultura de la pau”. “La mediació, vol tornar als ciutadans el procés de resoldre els seus conflictes” afegeix el president de la Comissió de Mediació del Consell. Per aquest motiu l’Advocacia està fent una aposta decidida per la mediació i la seva potenciació, reservant cada cop més la via judicial com a últim recurs davant el conflicte.

Un programa adaptat a la diversitat professional

Sota el lema “Tu també ets Mediació: Tots ho som, tots hi som”, el Congrés compta amb la intervenció de professionals experts procedents dels àmbits institucional i acadèmic de l’advocacia, la psicologia, la pedagogia o l’educació social, entre d’altres, la qual cosa contribuirà enriquir el debat.

La conferència inaugural ha anat càrrec del president del Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, seguida d’una ponència sobre l’expansió de la mediació en els diferents àmbits, a càrrec de l’advocat Antoni Vidal Teixidó. En cadascuna de les jornades s’han previst simultàniament conferències centrals i tallers pràctics, a triar.

La trobada té lloc a l’Auditori de l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859, situat al carrer d’en Font, número 25, de Sabadell, avui dijous 10 i demà divendres 11 de març, des de les deu del matí fins a les set de la tarda. L’assistència al Congrés permetrà acreditar catorze hores de formació continuada en mediació.

Related Articles

Back to top button