Comunicat de Suport a Victoire Ingabire

COMUNICACIÓ DE LA COMISSIÓ DE DRETS HUMANS DEL CONSELL DE L’ADVOCACIA CATALANA EN SUPORT A LA LÍDER RUANDESA VICTOIRE INGABIRE, DAVANT LA GREU SITUACIÓ DE VIOLACIÓ DELS SEUS DRETS FONAMENTALS.

Victoire Ingabire, líder ruandesa va tornar al seu país d’origen al 2010 per a presentar-se a les eleccions presidencials liderant una coalició de partits opositors al règim de Paul Kagame.

No havent-se pogut presentar a les eleccions, va ser detinguda i condemnada al 2012 per conspiració contra les autoritats, terrorisme i minimització del genocidi. En el procés d’apel·lació davant la Cort Suprema de Ruanda va ser acusada també per negacionisme i alta traïció. El desembre de 2013 Victoire Ingabire va ser sentenciada a 15 anys de presó i traslladada a la Presó de Màxima Seguretat de Kigali.

En aquest procés diferents organitzacions de drets humans com Human Rights Watch i Amnistia Internacional han denunciat els llargs períodes de detenció incomunicada que va sofrir Victoire i la utilització de la tortura per forçar declaracions. Aquesta preocupació la reitera el Comitè contra la Tortura de NNUU en el seu informe sobre Ruanda de 2012 on denuncia l’ús de tortures contra presos polítics on menciona específicament a Victoire entre altres presos polítics.

Les irregularitats que han succeït els diferents processos judicials que s’han portat a terme davant diferents instàncies ruandeses han estat fortament criticades per part de d’instàncies internacionals com el Parlament Europeu, qui condemna en una resolució al 2013 la naturalesa política que motiva el procés judicial contra Ingabire, i mostra la seva preocupació per la falta de garanties i respecte els estàndards internacionals i a la presumpció d’innocència.

Aquesta primera setmana de març s’havia de realitzar la primera vista del recurs d’apel·lació davant la Cort Africana de Drets Humans i dels Pobles situada a Tanzània que va presentar Victoire. Davant d’aquest fet, les autoritats de Ruanda van endurir les condicions de la seva detenció sense cap justificació, segons va comunicar el seu advocat, a qui li va ser impossible d’entrevistar-se amb la seva client a poques setmanes del judici fet que suposa una greu limitació al drets de defensa i a un judici equitatiu.

Tanmateix i seguint amb les irregularitats que han marcat el procés contra Victoire, pocs dies abans de celebrar-se la vista, el govern de Ruanda va retirar la declaració per la qual acceptava la jurisdicció de la Cort Africana per tractar demandes d’individuals referents a violacions de Drets Humans per part de l’Estat.

Des de la Comissió de DDHH del CICAC exigim al govern de Ruanda que respecti els tractats internacionals sobre drets humans com la Declaració Universal del Drets Humans, el Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics ratificat per Ruanda el 1975 i que acabin els tractes cruels i degradants contra Victoire Ingabire.

Demanem que es respectin els instruments com la Carta Africana dels Drets dels Pobles i els principis i guies en relació amb un judici just i l’assistència legal a Àfrica en el procés judicial que afronta Victoire Ingabire, i que el govern de Ruanda reconegui la jurisdicció de la Cort Africana de Drets Humans i dels Pobles en relació amb les demandes individuals de violació de drets humans.

Carles McCragh

President de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana

Barcelona, 17 març 2016

Comunicat de suport a Voctoire Ingabire

Related Articles

Back to top button