El ’30 minuts’ de TV3, l’advocat Jordi Palou-Loverdos i l’historiador libanès Georges Corm reben els Premis ‘Valor’ de l’Advocacia Catalana 2015

Premis Valors 2015
Foto: Miquel Coll
  • El programa informatiu ’30 minuts’ de TV3, que porta més de 30 anys explicant el que està passant a la societat de forma rigorosa i amb reportatges de qualitat, ha rebut el Premi ‘Valor’ al Periodisme Social i d’Investigació
  • L’advocat català Jordi Palou-Loverdos, expert en mediació i resolució pacífica de conflictes, pioner de la justícia universal i impulsor de diferents iniciatives per facilitar el diàleg entre persones, col·lectius i pobles, rep el Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa
  • L’economista i historiador libanès Georges Corm, especialista en l’Orient Mitjà, autor de nombroses obres d’assaig que ajuden a entendre les claus del conflicte del Pròxim Orient, Premi ‘Valor’ a la Tolerància envers la diversitat

El Consell de l’Advocacia Catalana ha celebrat la segona edició dels seus Premis ‘Valor’, uns guardons que distingeixen les persones que s’han destacat per defensar els drets humans i que amb la seva feina, des de diferents àmbits professionals, han contribuït a lluitar contra les injustícies. Els premiats són: El programa informatiu ’30 minuts’ de TV3, l’advocat català Jordi Palou-Loverdos, pioner de la justícia universal i la resolució pacífica de conflictes i l’economista i historiador libanès Georges Corm.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha inaugurat l’acte, celebrat aquesta tarda a l’Ateneu Barcelonès, presidit pel president del Consell de l’Advocacia Catalana Abel Pié. Hi han assistit el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Àngel Gimeno, la presidenta de la Comissió de Justícia i Drets Humans del Parlament de Catalunya, Gemma Calvet i els degans dels 14 Col·legis d’Advocats catalans, entre d’altres personalitats del món jurídic i social.

Aquests són els mèrits reconeguts als premiats:

 

El programa ’30 minuts’ de TV3, Premi ‘Valor’ al Periodisme Social i d’Investigació
Foto: Miquel Coll
  • El programa ’30 minuts’ de TV3, Premi ‘Valor’ al Periodisme Social i d’Investigació’
  • El programa d’informació d’actualitat ’30 minuts’ de TV3 que, durant els més de 30 anys que porta en antena, ha mantingut el seu model de periodisme compromès al servei de la societat amb continguts rigorosos i de qualitat. Des de la seva primera emissió, el 19 d’octubre de 1984, el ’30 minuts’ ha ofert un total de 1.595 reportatges, dels quals 993 són de producció pròpia. En ells s’hi ha vist reflectida tota l’actualitat social en imatges, amb una excel·lent narració dels fets, que ha contribuït a despertar l’esperit crític de l’espectador i a fer-lo reflexionar sobre el que està passant, en clau d’anàlisi. Molts d’aquests reportatges han posat de manifest les vulneracions de drets humans que s’estan produint, dins i fora de les nostres fronteres. El director del programa, Eduard Sanjuán, ha recollit el guardó en nom de tot l’equip.
  • Premi ‘Valor’ al Periodisme d’investigació per fer-nos entendre millor la realitat que ens envolta a través del periodisme d’investigació i per la qualitat i esperit crític dels seus reportatges.

 


Jordi Palou-Loverdos, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa
Foto: Miquel Coll
  • Jordi Palou-Loverdos, Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa
  • Nascut a Barcelona l’any 1966, l’advocat Jordi Palou-Loverdos té una llarga trajectòria en la defensa dels drets humans. Ha fet de mediador en diferents conflictes nacionals i internacionals i porta més de quinze anys acompanyant persones en processos de justícia universal. Actualment és el director del Memorial Democràtic i un dels tres-cents advocats acreditats davant la Cort Penal Internacional de la Haia. L’any 2001 va assumir la representació legal de víctimes catalanes, espanyoles, ruandeses i congoleses del conflicte a l’Àfrica central. Va representar nou víctimes espanyoles, entre elles la infermera manresana Flors Sirera i el missioner empordanès Joaquim Vallmajó, assassinats a Ruanda per l’Exèrcit Patriòtic Ruandès. La seva intervenció va aconseguir que el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu dictés quaranta ordres d’arrest internacional contra els presumptes assassins dels ciutadans espanyols i ruandesos. Va ser un fet històric que va sentar precedent en la justícia internacional, ja que per primera vegada un jutge d’un tribunal nacional demanava l’arrest de membres d’un govern en actiu d’un altre país.
  • Premi ‘Valor’ a l’Advocacia Compromesa per la defensa de la justícia universal i per la seva aposta per la mediació com a mecanisme per a la resolució pacífica de conflictes.

 

 


Georges Corm, Premi ‘Valor’ a la Tolerància envers la diversitat
Foto: Miquel Coll

 

  • Georges Corm, Premi ‘Valor’ a la Tolerància envers la diversitat
  • Nascut l’any 1940 a Alexandria, de nacionalitat franco-libanesa, és economista i historiador i ha estat consultor de diferents organismes internacionals, com el Banc Mundial, la Unió Europea o la FAO. Entre el 1998 i el 2000 i va ser ministre de finances del Líban. Actualment és professor de la Universitat San José de Beirut. Durant anys ha denunciat la política saudita i el seu poder sobre els mitjans de comunicació. És autor de diverses obres d’assaig sobre el conflicte de l’Orient Mitjà, que han contribuït a entendre millor els canvis polítics i socioeconòmics que s’han produït en els països àrabs al llarg de la història. També ha analitzat la influència de la situació geopolítica del Pròxim Orient en les relacions entre les dues ribes de la Mediterrània i el paper d’Israel, els Estats Units i l’Iran.
  • Premi ‘Valor’ de l’Advocacia a la Tolerància envers la diversitat per promoure la comprensió i solució de conflictes, en especial els de l’Orient Mitjà, amb els seus anàlisis geopolítics i econòmics, pel seu esperit crític i dialogant envers les ideologies, les polítiques i les religions.

 

 

Els premiats han rebut una escultura commemorativa en bronze creada per l’artista Mercè Riba.

L’acte, presentat per la periodista Marta Cailà, s’ha celebrat aquest dijous 4 de juny, a l’Ateneu Barcelonès.

Barcelona, 4 de juny de 2015

Related Articles

Back to top button