Rebuig unànime de l’Advocacia Catalana a la Llei de Seguretat Ciutadana i al nou Codi Penal

LOGO BLAU STEXTE co`piaEl Consell de l’Advocacia Catalana, que representa els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya, manifesta el seu rebuig al nou Codi Penal aprovat el passat dijous pel Consell de Ministres i denuncia la greu involució de drets per al ciutadà que suposa, en convertir en infraccions administratives els petits delictes que fins ara es jutjaven per la via penal, en la que preval la presumpció d’innocència.

 L’Advocacia Catalana adverteix que, amb l’aprovació del nou Codi Penal, molts petits delictes seran considerats infraccions administratives incorporats a la Llei de Seguretat Ciutadana, la qual cosa suposarà sancions d’imports més elevats per a determinades conductes previstes en l’esmentada llei. A més, la presumpció d’innocència que preval en l’ordre penal serà substituïda per la presumpció de veracitat dels atestats administratius, de manera que el ciutadà denunciat perdrà garanties a l’hora de defensar-se.

 El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié, considera que la intenció d’aquestes reformes legislatives no és una altra que ‘controlar situacions molestes, com ara les protestes ciutadanes, que passaran del control del Poder Judicial, a ser controlades, en un primer moment, pel propi Poder Executiu’. Per a Pié la Llei de Seguretat Ciutadana suposa serioses restriccions de drets fonamentals dels ciutadans com ara el dret de reunió, el de manifestació o el de llibertat d’expressió, la qual cosa representa ‘una autèntica puntada a l’Estat de Dret’.

Rebuig a la pena de presó permanent revisable

 L’Advocacia Catalana també reitera un cop més el seu més enèrgic rebuig a la instauració de la pena de presó permanent revisable aprovada també el passat dijous i que, a criteri de Pié, “és contrària a l’article 25 de la Constitució, segons el qual les penes privatives de llibertat i les mesures de seguretat han d’estar orientades cap a la reeducació i la reinserció social”. Per al president del Consell “tota pena que no compleixi aquest requisit suposa una greu reculada en els drets i principis rectors del Codi Penal”.

El ‘rebuig en frontera’ o ‘devolucions en calent’

 L’Advocacia Catalana també vol manifestar el seu rebuig a les anomenades ‘devolucions en calent’ que es practiquen a la frontera de Ceuta i Melilla, i que el Govern pretén legalitzar ara amb l’aprovació d’una esmena a la Llei de Seguretat Ciutadana que rebateja aquesta pràctica amb el nom de ‘rebuig en frontera’. El Consell considera que aquesta pràctica vulnera les garanties jurídiques previstes en els Tractats Internacionals.

 Barcelona, 30 de març de 2015

Related Articles

Back to top button