El degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, Abel Pié, nou president del Consell de l’Advocacia Catalana

FOTO1Fotografia: Pere Rovira

  • Abel Pié: ‘El nou ministre de Justícia s’ha compromès a paralitzar les reformes legislatives fins a reprendre el diàleg amb l’Advocacia’
  • Queda aparcada la Llei de Demarcació i Planta Judicial que preveia l’eliminació dels partits judicials i dels Jutjats de PaU
  • L’Advocacia Catalana proposa a Català un pacte que modifiqui la Llei de taxes judicials, eximint del seu pagament als ciutadans, als autònoms i a les petites empreses  

El degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, Abel Pié, és el nou president del Consell de l’Advocacia Catalana, segons ha acordat el plenari, reunit a Tarragona. El Consell escull anualment nou president entre els degans dels 14 Col·legis d’Advocats catalans per tal que els representi per un període d’un any. Durant el ple també s’ha escollit al degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McCragh, com a vicepresident del Consell. Pié relleva al degà de Terrassa, Miquel Sàmper, que fins avui ha ocupat aquest càrrec. El mandat de Sàmper finalitzava a finals d’any, però el degà de Terrassa ha renunciat dos mesos abans per motius personals.

El nou president del Consell, Abel Pié, ha anunciat que el nou ministre de Justícia, Rafael Catalá, s’ha compromès a paralitzar la majoria de les reformes legislatives impulsades pel seu predecessor fins a reprendre el diàleg amb l’Advocacia. De fet, el diàleg amb l’Advocacia Catalana ja es va iniciar dijous de la setmana passada amb la rebuda, per part del ministre, de l’ex president i de l’actual president del Consell, Miquel Sàmper i Abel Pié, a la seu del ministeri de Justícia, on van tractar diversos temes. Pié destaca el tarannà ‘dialogant’ del nou ministre, que es va mostrar en tot moment molt receptiu i va manifestar una bona predisposició davant les propostes que li han fet arribar, com ara la de modificació de la llei de taxes judicials. ‘Li vam posar com a exemple l’acord al qual hem arribat advocats, procuradors i administració de Justícia a Catalunya, que eximeix del pagament de la taxa judicial als ciutadans, als autònoms i a les petites empreses’, ha explicat Pié. ‘D’aquesta manera quedaria assegurat l’accés la justícia per a tothom, ja que les taxes només les haurien de pagar les grans empreses que disposen de suficients recursos per fer-ho’, ha afegit el president del Consell. Catalá, que només de prendre possessió del càrrec va anunciar la seva intenció de modificar la llei de taxes, no descarta cap opció, però tampoc es mostra partidari de derogar la llei.

El que sí que ha quedat enterrat és l’avantprojecte de Llei de Demarcació i Planta Judicial, que hagués suposat l’eliminació dels actuals partits judicials, els jutjats comarcals i els Jutjats de Pau, centralitzant els òrgans judicials a les capitals de província. L’Advocacia Catalana es va oposar des del primer moment a aquest projecte i ha defensat en repetides ocasions la pervivència dels 577 jutjats unipersonals i 898 jutjats de pau catalans, alertant que la seva desaparició suposaria un allunyament de la Justícia dels ciutadans.

Català també es va comprometre a revisar altres grans projectes legislatius com ara la Llei de Justícia Gratuïta o la Llei de Serveis Professionals, ‘que no tiraran endavant fins a arribar a acords amb l’Advocacia’, ha explicat Pié, quin inici de mandat ha coincidit pràcticament amb el canvi de ministre, ‘la qual cosa em fa pensar que començo amb bon peu’. El nou president ha anunciat que mantindrà les línies d’actuació del seu antecessor, Miquel Sàmper, que ha primat entre els seus projectes els relacionats amb la funció social de l’advocacia.

Per la seva banda, el fins avui president del Consell, Miquel Sàmper, ha valorat molt positivament el seu mandat, durant el qual s’ha consolidat el model de Oficines d’Intermediació Hipotecària per evitar desnonaments, s’han assentat les bases per a la creació d’un Torn d’Ofici específic per la Gent Gran i s’han signat convenis de col·laboració amb la taula del Tercer Sector per assessorar persones que es trobin en situacions de vulnerabilitat i d’exclusió social, entre moltes altres iniciatives dutes a terme al capdavant del Consell.

 

Abel Pié i Lacueva (Manresa, 1969) és advocat en actiu. Llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1995 i en Dret canònic per la Universitat Pontifícia de Salamanca l’any 2003, és el president de la Comissió de Relacions amb l’Administració de Justícia del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Manresa des del 2009. El nou president del Consell és també el Secretari de la Comissió de Noves Tecnologies del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE).

 

Documents adjunts:

a) Abel Pié: “Davant el perill de quedar-no sense jutjats hem guanyat la batalla” (Regió7)

b) Abel Pié: “Català s’ha trobat amb un ministeri devastat” (Expansión)

c) El Matí de Catalunya Ràdio entrevista al nou president del Consell de l’Advocacia Catalana, Abel Pié

[jwplayer config=”CICAC_audio” mediaid=”4316″]

Related Articles

Back to top button