Les actuacions del torn d’ofici per execucions hipotecàries es multipliquen per deu en només cinc anys

NdP 10-7-2014

Les actuacions del torn d’ofici per execucions hipotecàries es multipliquen per deu en només cinc anys

Els casos atesos pels advocats d’ofici han passat dels 508 del 2008 a 5.382 l’any passat i sumen prop de 15.000 famílies assessorades pel servei d’assistència jurídica gratuïta

La demanda d’advocats d’ofici per processos d’execucions hipotecàries s’ha multiplicat per deu en els últims cinc anys. En total, 14.890 persones han estat ateses pel torn d’ofici dels Col·legis d’Advocats catalans per execucions hipotecàries entre els anys 2008 i 2013, incrementant-se any rere any. I la tendència continua a l’alça durant el primer trimestre del 2014, en què les actuacions de justícia gratuïta per aquest tema han augmentat un 40% en relació al mateix període del 2013.

 

De les 508 actuacions de torn d’ofici per processos d’execucions hipotecàries que hi va haver l’any 2008 -quan va començar la crisi- es va passar a 1.134 el 2009, 2.291 el 2010, 2.542 el 2011, 3.041 el 2012 i 5.382 el 2013, la qual cosa suposa un increment d’un 961,4% en cinc anys. Durant el primer trimestre d’aquest any s’han atès 1.620 peticions, un 40,1% més que l’any 2013 (1.156).

L’àmbit Civil, juntament amb el Social, són els que més han vist incrementada la demanda de Justícia Gratuïta, mentre que en l’àmbit Penal la demanda ha disminuït un 7,8% entre el 2008 i el 2013. El descens d’actuacions en l’àmbit Penal i en Assistència al Detingut, dues de les partides més importants del Torn d’Ofici (representen un 72,5% del total), fa que, en conjunt, el nombre d’actuacions d’assistència jurídica gratuïta s’hagi incrementat només en un 1% d’ençà la crisi.

En l’àmbit Civil les actuacions, a nivell global, s’han incrementat en un 107,3% en els darrers cinc anys. A banda de l’espectacular augment dels processos hipotecaris, també han augmentat les demandes en temes de família, els processos matrimonials complets, les reclamacions dineràries o els procediments de desnonaments d’arrendaments, temes tots ells temes relacionats amb la crisi.

En l’àmbit Social o Laboral l’augment ha estat del 22% en cinc anys, passant de 5.000 assumptes el 2008 a 6.100 el 2013.

Els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya van realitzar l’any passat un total de 303.268 actuacions de justícia gratuïta, un 1,8% més que el 2012. L’any 2013 es detecta, per primer cop després de dos anys de caiguda, un lleuger repunt de l’àmbit Penal (0,2%), que juntament amb l’important augment en l’àmbit civil (12,6%), l’ascens en l’àmbit Social o Laboral (4%), i el lleuger descens en Assistència al Detingut (-0,3%) i en Violència sobre la Dona (-0,9%) dóna com a resultat un augment en conjunt del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) d’un 1,8% entre els anys 2012 i 2013.

Satisfacció per l’acord que preveu estendre les Oficines d’Intermediació Hipotecària arreu del territori

Davant d’aquesta situació el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Miquel Sàmper, ha manifestat la seva satisfacció per l’acord a tres bandes signat el passat mes de març entre el Departament de Justícia, la Diputació de Barcelona i el Consell de l’Advocacia Catalana, que preveu estendre les Oficines d’Intermediació Hipotecària (OIH) a les comarques de Barcelona i, posteriorment, a tot el territori català, tenint en compte que poden arribar a estalviar un 60% dels judicis que es fan a Catalunya. Aquestes Oficines, gestionades pels Col·legis d’Advocats amb la implicació de les administracions, medien entre les persones que no poden pagar la hipoteca i els bancs per intentar arribar a un acord abans que el banc decideixi tirar endavant una execució hipotecària per la via judicial. Sàmper, que també és el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, va posar en marxa el gener del 2012 la primera Oficina d’Intermediació Hipotecària de tot l’Estat en aquesta ciutat, quin balanç és d’un 70% de casos resolts sense necessitat d’acudir als jutjats. Actualment existeixen una vintenad’Oficines d’Intermediació Hipotecària a Catalunya seguint el model de Terrassa, que s’ha estès també arreu de l’Estat Espanyol. ‘Som la Comunitat Autònoma més afectada per la xacra dels desnonaments, però també la que més s’ha mobilitzat’, assegura Sàmper, que ha anunciat que s’està treballant per signar acords amb la resta de Diputacions catalanes per estendre aquests punts d’atenció jurídica municipals arreu de Catalunya. ‘Ajuntant esforços entre institucions, serem més eficaços’, assegura Sàmper.

Per la seva banda, el president de la Comissió de Torn d’Ofici i Assistència al Detingut del Consell, Miquel Rodríguez Zamora, ha valorat molt positivament l’anunci fet pel conseller de Justícia, Germà Gordó, el novembre del 2013, quan va assegurar que la Conselleria de Justícia no aplicarà, aquest any, cap nova rebaixa en les retribucions que perceben els advocats per prestar els serveis de justícia gratuïta. Les retribucions -que es van congelar el gener del 2010- van patir una reducció del 5% l’any 2011 i una nova reducció del 5% més el 2012, a les quals s’hi va afegir un 3% més el 2013. Aquest any, en canvi, els honoraris s’han mantingut, alhora que s’ha assolit una regularitat en els pagaments.

Rebuig al projecte de Llei d’Assistència Justícia Gratuïta que promou el Govern espanyol

Davant del bon funcionament d’aquest servei, plana l’amenaça del projecte de Llei d’Assistència Jurídica Gratuïta que promou el Govern espanyol, al qual l’advocacia s’oposa frontalment. El projecte, aprovat pel Consell de Ministres, burocatritza en excés el seu funcionament, generant costos innecessaris i allunya la justícia del ciutadà. “Aquesta major burocratització del sistema actual de gestió del Torn d’Ofici res aportarà a la millora del servei”, denuncia el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, per afegir que: “no s’aprofita la reforma per fer més racional i eficient el sistema pel reconeixement del dret a la justícia gratuïta i acaba carregant a l’advocat amb obligacions burocràtiques que no aporten qualitat al servei”. A més, el projecte contempla la possibilitat de què un advocat d’ofici estigui adscrit al torn d’un col·legi situat a cents de quilòmetres del domicili del sol·licitant, un fet que allunyarà la justícia del ciutadà.

En aquest sentit, l’Advocacia Catalana proposa fer front comú amb la Generalitat de Catalunya per evitar que s’envaeixin les competències autonòmiques i per defensar i dignificar la important tasca dels advocats que presten el Torn d’Ofici.

A Catalunya hi ha uns 7.000 advocats adscrits al Torn d’Ofici i Assistència al Detingut, repartits entre els catorze Col·legis d’Advocats catalans. La majoria d’ells organitzen diferents actes de cares al 12 de juliol, per commemorar el Dia de la Justícia Gratuïta, amb l’objectiu de posar en valor la importància i l’abast social d’aquest servei.

 

Barcelona, 10 de juliol de 2014

Related Articles

Back to top button