XVè Premi Agustí Juandó i Royo

La magistrada Matilde Aragó i Gassiot és la guardonada del XVè Premi Agustí Juandó i Royo celebrat l’1 d’octubre a Cambrils. Aquesta distinció, creada per la Comissió de Llengua del CICAC el 2004, té com a objectiu reconèixer persones o entitats que en la seva trajectòria hagin destacat per la defensa de la llengua catalana en l’àmbit jurídic.

A l’acte de lliurament hi van intervenir la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró; la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Rogeli Montoliu; la vicepresidenta del Consell i degana del Col·legi de l’Advocacia de Reus, Encarna Orduna i el president de l’Audiència Provincial de Tarragona, Joan Perarnau.

Podeu consultar els discursos següents:

Qui és Matilde Aragó i Gassiot?

L’any 1988 va aprovar les oposicions de la judicatura i es va incorporar al Jutjat de Districte de Sabadell núm. 1 (posteriorment reconvertit en Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 6). El desembre de 1990 va prendre possessió de la plaça de titular del Jutjat Social núm. 25 de Barcelona, on va prestar serveis fins que l’any 2005 va accedir, mitjançant concurs públic, a la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Va restar a la Sala fins a la jubilació voluntària el dia 4 de març de 2019.

Durant la seva activitat professional com a jutgessa ha assistit i realitzat cursos de formació i ha estat ponent en jornades, seminaris i cursos organitzats pel Consell General del Poder Judicial, el Centre d’Estudis Jurídics i altres entitats. També ha impartit docència com a associada als estudis de dret a la Universitat Pompeu Fabra, i més ocasionalment a la Universitat Autònoma de Barcelona en estudis de màster.

Respecte a la defensa del català a la justícia, va participar activament en el Programa pilot del català a la justícia (realitzat per la Generalitat de Catalunya) i en la fundació de l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia. En representació d’aquesta associació forma part, com a vocal, del Consell Social de la Llengua Catalana.

És afiliada de l’Associació de Juristes Demòcrates, l’Associació Catalana de Iuslaboralistes i la recent creada associació professional Àgora Judicial.

L’any 2018 la Generalitat de Catalunya li va concedir una medalla d’honor per serveis excepcionals a la justícia.

Aquest guardó distingeix la seva trajectòria com a servidora pública dins l’oficina judicial, on ha mostrat un respecte i sensibilitat constants per la llengua catalana, ha contribuït a normalitzar el català en la redacció de sentències i resolucions i ha vetllat en tot moment per garantir els drets lingüístics de ciutadans i professionals.

Tríptic de l’acte

Fotografies de l’acte de lliurament del premi

Moment del lliurament del guardó.
(D’esquerra a dreta) Encarna Orduna, vicepresidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi d’Advocats de Reus; M. Eugènia Gay, presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona; Matilde Aragó, magistrada i guardonada; Lourdes Ciuró, consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya; Joan Perarnau, president de l’Audiència Provincial de Tarragona, i Rogeli Montoliu, president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Vic.
Imatge de la sala on es va celebrar l’acte.
L’acte va ser conduït per Apel·les Carod Rovira, membre de la Comissió de Llengua del CICAC.
Josep Cruanyes, membre de la Comissió de Llengua del CICAC, va pronunciar la laudatio a Matilde Aragó.

 

 

Back to top button