XIVè Premi Agustí Juandó i Royo

La Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana va lliurar el 18 de setembre de 2020 el XIVè Premi Agustí Juandó i Royo al president de l’Audiència Provincial de Tarragona, Joan Perarnau i Moya, i a l’advocat gaianès Lluís Matamala i Ribó. L’Auditori Felip Pedrell de Tortosa va ser l’escenari de l’acte, que va adoptar un format reduït i va comptar amb totes les mesures de seguretat derivades de la irrupció de la COVID-19 (descarregueu-vos el tríptic de l’acte).

En la celebració del lliurament hi van intervenir la consellera de Justícia, Ester Capella; la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Mª Eugènia Gay; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de VicRogeli Montoliu; la degana del Col·legi de l’Advocacia de Tortosa, Marta Martínez, i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. També hi van assistir els degans i deganes dels col·legis d’advocats catalans.

 

Els guardonats

Joan Perarnau en el moment del lliurament del guardó.

Joan Perarnau i Moya (Berga, 1967), president de l’Audiència Provincial de Tarragona, ha rebut aquesta distinció en reconeixement a la seva tasca de defensa del català en l’àmbit judicial. La decisió del jurat va estar motivada per la seva trajectòria, tant pel que fa a la defensa del català en el món jurídic com per l’ús habitual de la llengua catalana en l’exercici de la seva tasca com a magistrat, reconeguda per autoritats, institucions, advocats i judicatura. Des de fa 15 anys, com a magistrat de l’Audiència Provincial de Tarragona, Joan Perarnau ha redactat en català les sentències i les resolucions de les quals ha estat ponent, mostrant així un respecte per la llengua catalana que el jurat del premi Agustí Juandó i Royo ha considerat digne de guardonar.

 

· Discurs de Joan Perarnau i Moya (disponible en PDF)

 

 

Lluís Matamala Ribó (Gaià, Bages, 1951) és l’advocat que va presentar la primera  demanda en català als jutjats de Manresa l’any 1981. Aquell mateix any, quan s’acabava de llicenciar en dret i amb la Llei de divorci per estrenar, va presentar la primera demanda de divorci en català. Matamala ha estat reconegut amb el Premi Agustí Juandó i Royo per ser un referent per a advocats i advocades que opten per treballar en català davant els jutjats i el tribunals. A banda d’haver estat pioner a normalitzar l’ús del català als jutjats, el jurat ha valorat la seva actitud, integritat i defensa de la llengua catalana en l’àmbit de la justícia, durant els seus 40 anys d’exercici de l’advocacia.

· Discurs de Lluís Matamala i Ribó (disponible en PDF)

Ester Capella, consellera de Justícia, lliura el guardó a Lluís Matamala.
(D’esquerra a dreta) Rogeli Montoliu, Joan Perarnau, Marta Martínez, Lluís Matamala, Ester Capella, Mª Eugènia Gay i Mertixell Roigé.
Back to top button