XIII Premi Agustí Juandó i Royo

La Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana lliura va lliurar l’11 de juliol de 2019 el XIIIè Premi Agustí Juandó i Royo a August Gil Matamala. L’acte de lliurament del Premi va tenir lloc al Paranimf de la Universitat de Barcelona.

Qui és August Gil Matamala?

Advocat de llarga trajectòria, compromès amb la defensa dels drets dels treballadors i les llibertats públiques, tant des del seu exercici professional com a través d’entitats defensores dels drets humans. Són una mostra d’aquestes entitats la Comissió de l’ICAB, de la qual encara és partícip, tot i haver-se retirat de la vida professional, i l’Associació d’Advocats Europeus Demòcrates, de la qual va ser president durant el període 2004-2007, que està dedicada a la defensa dels drets dels ciutadans, la preservació de la independència dels advocats i la lluita per la instauració d’un dret europeu democràtic i progressista.

Català d’origen i formació, activista polític i social, és un ferm defensor de les libertats. El seu exercici professional se centrava en l’àmbit laboral, en què representava treballadors, i en l’àmbit penal, en què assistia els detinguts en la lluita per les llibertats civils, socials i nacionals, tant en l’època franquista com posteriorment. Activista infatigable i referent de les lluites socials i independentistes, sempre ha estat disposat a la defensa de la llengua en tots els àmbits, també en el professional. Ha actuat davant de tota mena de tribunals, i va liderar el primer equip que va plantejar i guanyar el 6 de desembre de l’any 2008 la primera sentència de la Cort Europea d’Estrasburg que condemnava l’Estat espanyol per vulneració de la Convenció europea dels drets humans.

Memòria viva de resistència, ha rebut diversos guardons entre els quals la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona. Ha esdevingut un referent d’advocat de País per la lluita de les llibertats civils.

 

Baixeu-vos el tríptic del XIIIè lliurament del Premi Agustí Juandó i Royo:

 

Fotografies de l’acte:

El guardonat, August Gil Matamala, després de rebre el premi.
El guardonat, August Gil Matamala, després de rebre el premi. (Foto: Miquel Coll)

 

L’advocat Simeó Miquel, degà del Col·legi d’Advocats de Lleida (2011-2015), va ser l’encarregat de pronunciar la “laudatio” al guardonat. (Foto: Miquel Coll)

 

(d’esquerra a dreta) Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística; Ester Capella, consellera de Justícia; Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya; August Gil Matamala, guardonat del Premi Agustí Juandó i Royo 2019; Ignasi Puig, president del Consell de l’Advocacia Catalana, i Joan Riera, president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana. (Foto: Miquel Coll)

 

Consulteu la galeria d’imatges.

Back to top button