XIè Premi Agustí Juandó i Royo (2017)

La Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana ha lliurat a l’advocat gironí Joan Geli Rissech l’XIè Premi Agustí Juandó i Royo. L’acte de lliurament del Premi s’ha dut a terme a l’Auditori Josep Irla de Girona, amb l’assistència de nombroses personalitats de l’àmbit jurídic i de degans i membres de juntes de govern dels col·legis d’advocats catalans. El president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà de Girona, Carles McCragh, ha reiterat el compromís de la institució en promoure l’ús de la llengua catalana en l’àmbit judicial, alhora que ha valorat molt de forma positiva la resposta que està tenint la iniciativa del Departament de Justícia d’incentivar econòmicament els escrits que els advocats del Torn d’Ofici presentin als jutjats en català. Aquest pla es va posar en marxa a finals de desembre i a hores d’ara compta ja amb 1.300 advocats inscrits a tot Catalunya.  “La recent i molt lloable decisió de la Conselleria de Justícia d’incentivar els advocats del Torn d’Ofici si presenten els seus escrits en català, explica clarament la greu situació per la qual passa l’ús de la llengua pròpia en la justícia”, ha dit McCragh, per afegir que “potser no és el camí idoni per contribuir a la seva utilització, però qualsevol drecera és bona si aconseguim que es normalitzi el seu ús en un àmbit tan essencial com és la justícia”.

Per la seva banda, el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Joan Riera, ha reiterat la reivindicació de l’Advocacia Catalana que el català sigui considerat un “requisit” i no només un “mèrit” per a tot el personal destinat a l’Administració de justícia a Catalunya, per tal de “poder garantir el dret efectiu de l’ús del català en la justícia, tal com recull l’article 3 de la Constitució que garanteix el dret dels ciutadans a usar les llengües cooficials de l’Estat”. Riera també ha reconegut la responsabilitat del propi col·lectiu de l’advocacia a l’hora de promoure l’ús de la llengua pròpia als jutjats. “Es dona el cas que alguns advocats, que parlen habitualment en català, i fins i tot l’escriuen per adreçar-se  a les administracions públiques, es passen al castellà quan travessen la porta del jutjat”, ha lamentat, per afegir que “avui en dia no es pot al·legar manca de mitjans, por a perdre el procediment ni res que s’assembli per justificar aquest canvi de llengua”.

A l’acte també han intervingut el conseller de Justícia, Carles Mundó, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, i la vicedegana del Col·legi d’Advocats de Girona, Marta Alsina.

Qui és Joan Geli Rissech?

Joan Geli Rissech és advocat, i va iniciar la seva activitat laboral al Govern Civil de Girona. El 1969 va deixar la funció pública i va començar a exercir d’avocat fins a l’actualitat. El seu interès per escriure en llengua catalana arrenca de ben petit, fent-ho de forma autodidacta. I aquest interès es consolida de gran, producte d’un cert sentiment de coratge i rebel·lia enfront de la injustícia que palesava en veure les limitacions de tota mena que s’imposaven a la llengua catalana. Un cop promulgada la Llei de normalització lingüística, va estudiar-ne la vessant que afectava l’Administració de justícia i va fer un estudi que va ser publicat a la revista que editava La Ley i també el va presentar com a comunicació al II Congrés Internacional de la Llengua Catalana celebrat a Andorra.

Geli ha estat i és un referent del Dret civil català i del llenguatge jurídic català dins l’advocacia gironina. Referent de coherència, de persistència, de coratge, d’estimació i de defensa de l’ús de la llengua catalana dins l’àmbit jurídic. Un exemple per a tota l’advocacia catalana.

Descarregueu-vos el tríptic de l’acte

 

Fotos de l’acte

Back to top button