L’Advocacia Catalana alerta de la falta de recursos al torn d’ofici, que segueix batent rècords
Les assistències creixen a tot Catalunya un 3,7% fins a 360.254, mentre que els professionals del TOAD segueixen caient i ja estan per sota dels 6.000 inscrits
Les actuacions del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) segueixen batent rècords a Catalunya i han experimentat, al llarg de l’últim any, un creixement del 3,7% respecte el 2023. Així, es va tancar el 2024 amb un total de 360.254 actuacions, quan l’any anterior van ser 347.346, segons es desprèn de les dades presentades avui pel Consell a la seu del Col·legi de l’Advocacia de Girona. Aquesta tendència es manté aquest 2025, quan en el primer trimestre -l’últim del qual es tenen dades- les assistències s’han incrementat un 3,5% si el comparem amb el mateix període de l’any passat.
Per àmbits territorials, els majors increments en percentatge s’han produït al col·legi de Figueres, amb un increment del 15% d’actuacions, i al de Vic, amb una pujada del 10,2%. Tota la resta de col·legis també tenen increments que oscil·len entre l’1% de Mataró i Granollers i el 5% de Terrassa i Sabadell. En xifres absolutes, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona lidera les assistències amb 171.465 actuacions al 2024, seguit a molta distància pel de Girona (28.837), Tarragona (21.904) i Lleida (20.225).
El president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del col·legi de Granollers, Joan Martínez, ha assegurat que “el torn d’ofici és la gran xarxa de seguretat jurídica per a la ciutadania i la garantia que, davant d’una situació de vulnerabilitat o conflicte, tothom pot accedir a un advocat o advocada que el defensi”. Segons ell, les dades d’actuacions de l’any passat i el què portem d’aquest 2025 constaten que “l’advocacia catalana ha estat, un cop més, a l’altura del seu compromís social”.
Aquestes xifres, però, contrasten per segon any consecutiu amb l’important descens del nombre d’advocats i advocades que estan inscrits al TOAD i que han baixat gairebé un 4%, fins a situar-se en un total de 5.811 professionals.
Martínez considera que “aquesta és una tendència que no podem ignorar perquè ens trobem davant d’una pèrdua progressiva de capital humà, d’experiència i de vocació que es produeix perquè les condicions amb que es presta el servei encara no són prou justes ni sostenibles”.
No obstant això, al llarg del primer semestre de 2025 es constata un alentiment de la caiguda de professionals, que a nivell de tot Catalunya se situa en un descens de només el 0,3% fins el passat 30 de juny, tot i que no és uniforme en tot el territori. Així, els col·legis de l’advocacia de Figueres, Girona, Lleida, Reus i Sant Feliu de Llobregat experimenten lleugers increments respecte el 2024.
Des del Consell de l’Advocacia Catalana es reconeix que amb els acords signats amb el Departament de Justícia i Qualitat Democràtica que han entrat en vigor aquest 2025 “hem fet un primer pas endavant”, però s’admet que “encara és insuficient perquè partim d’una situació de dèficit acumulat molt important que les millores aplicades només cobreixen de forma parcial”, indica el president. En aquest sentit, ha avançat que hi ha converses obertes amb el Departament de Justícia per aconseguir que en el darrer trimestre de l’any es puguin incorporar nous canvis i millores en les condicions dels advocats i advocades del TOAD.
El president del Consell recorda que el torn d’ofici “és una feina exigent, complexa, sovint urgent i que emocionalment pot ser dura”, per la qual cosa “cada vegada resulta més difícil aquest nivell de compromís si no es pot garantir una retribució digna per a tots els professionals i un reconeixement institucional a l’altura del servei que es presta”.
Martínez manté, entre d’altres, la reivindicació de recuperar l’actualització de mòduls perduda durant anys, especialment amb l’increment de l’IPC. “L’advocacia d’ofici ha estat sempre al costat de la ciutadania i és hora que el sistema també estigui al costat dels qui el fan possible”, ha afegit.
Un servei amb una alta valoració
Per la seva banda, la presidenta de la Comissió del Torn d’Ofici del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del col·legi de Sabadell, Eulàlia Barros, ha posat en valor que les enquestes demostren que la satisfacció dels usuaris del torn d’ofici és molt alta -8,83 sobre 10- i que “això significa que, malgrat totes les dificultats, el servei funciona i genera confiança, i aquest compromís no pot ser invisible ni infravalorat”. Barros recorda que l’advocacia “no només exerceix una funció jurídica, sinó també una funció de proximitat, d’acompanyament i, sovint, d’humanitat”.
En aquesta mateixa línia, el degà del Col·legi de l’Advocacia de Girona, Albert Sierra, ha expressat el compromís de l’advocacia catalana amb els col·lectius més vulnerables i el rebuig a la possible centralització de jutjats com els de violència masclista. “Defensem una justícia eficient, però també propera, accessible i territorialment equilibrada”, ha dit. Sierra també ha posat en valor el compromís de l’advocacia catalana en la millora de la protecció de la infància i la reclamació de reformes jurídiques per garantir la defensa d’infants i famílies de forma prèvia a un possible desemparament.
Programa de foment del català
Gairebé un de cada quatre advocats i advocades del TOAD –el 24,37%- participen al programa de foment del català a la justícia, que s’impulsa des de la Generalitat i el Consell de l’Advocacia Catalana. Això ha permès que al llarg de 2024 es comptabilitzessin un total de 15.348 actuacions del torn d’ofici en llengua catalana, que representa un 21,4% més que l’any anterior. Aquest pla retribueix amb 25 euros les actuacions del TOAD que es fan en català.
El Departament de Justícia va destinar al 2024 més de 400.000 euros a aquest programa, la qual cosa significa un increment superior al 35% respecte de l’exercici anterior.
Girona, 10 de juliol de 2025