L’advocacia catalana es conjura per estar al capdavant dels futurs reptes de la professió
La presidenta del Consell, Marta Martínez i Gellida, posa en valor el paper de la institució com a element de cohesió territorial de l’advocacia catalana
La ciutat de Lleida acull avui i demà la sisena edició del Congrés de l’Advocacia Catalana, organitzat pel Consell i que compta amb la participació de més de 300 professionals del dret, entre ponents i congressistes, al Palau de Congressos La Llotja. Al llarg dels dos dies el programa combina debat i formació pràctica sobre el futur de la justícia i qüestions clau per a l’exercici de la professió en un context de profunds canvis socials, tecnològics i normatius.
El Congrés, que demà serà clausurat pel conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, s’estructura a través de tres grans itineraris sobre aspectes processals, aspectes pràctics en l’exercici de la professió i Dret Civil Català. La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Marta Martínez i Gellida, ha posat en valor durant la inauguració “el paper que juga el Consell en la cohesió territorial de l’advocacia catalana” i ha assenyalat que “som l’advocacia de formació, però també d’oportunitat i que volem estar al capdavant de la legislació”
Per la seva banda, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, Antònia Martí, ha agraït l’elevada participació al Congrés perquè “els lletrats i lletrades sou la nostra font d’inspiració i energia per lluitar en el dia a dia del col·lectiu”. En l’acte inaugural també hi han intervingut l’alcalde de Lleida, Félix Larrosa, i la secretària general del Consejo General de la Abogacía Española, Encarna Orduna.
La conferència inaugural ha consistit en una taula rodona amb els advocats penalistes Judit Gené i Jordi Pina, moderats pel degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez, que han reflexionat sobre la situació actual de la professió i els reptes de futur. L’arribada de la intel·ligència artificial, la necessària feminització de l’advocacia, la defensa dels drets fonamentals, l’ús del català en l’administració de justícia, els problemes d’accés a la judicatura o les repercussions de la nova llei del Dret de Defensa en l’exercici professional són algunes de les qüestions que s’han debatut.
El sisè Congrés de l’Advocacia Catalana, que es celebra tres anys després de l’anterior que es va fer a Girona, serà clausurat demà pel conseller Espadaler i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. Demà també es farà el lliurament de la Creu de l’Advocacia Catalana als expresidents del Consell Maria Eugènia Gay, Joan Ramon Puig i Encarna Orduna.
Lleida, 28 de novembre de 2024