Juristes i docents es comprometen a reforçar l’actitud lingüística per afavorir l’ús del català a la justícia

La XIV jornada sobre la llengua ha analitzat la influència de la docència en el Dret en els futurs usos lingüístics

Reforçar l’actitud lingüística de docents i juristes per afavorir l’ús del català a la justícia. Aquesta és una de les conclusions que es poden extreure de la XIV Jornada sobre l’Ús del Català a la Justícia que ha organitzat el Consell de l’Advocacia Catalana i que s’ha celebrat al Col·legi de l’Advocacia de Sabadell. Al llarg de la jornada s’ha analitzat i debatut sobre la influència que té la llengua que s’usa en la docència del Dret en la futura utilització del català en l’àmbit judicial.

La presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana i degana del Col·legi de Reus, Encarna Orduna, ha recordat que, malgrat estar encara molt lluny de la normalització en el món judicial, “hi ha alguns indicadors que ens mostren que amb iniciatives que reforcen l’actitud lingüística es pot anar progressant”. En aquest sentit, ha posat com a exemple el programa de foment del català en el torn d’ofici, en el qual ja hi ha inscrits més del 20% dels advocats i que va permetre que l’any passat s’incrementessin un 43% les actuacions en català en el Torn d’Ofici.

Per la seva banda, la degana del Col·legi de l’Advocacia de Sabadell, Eulàlia Barros, ha recordat aposta històrica del Consell de l’Advocacia Catalana per la llengua i la cultura catalana”, mentre que el president en funcions de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi de Manresa, David Casellas, s’ha encarregat de presentar les conclusions.

La jornada també ha comptat amb la participació de la secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar; el secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; el degà de la facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (UB), Xavier Pons; la degana de la facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Anna M Caballé; la directora de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València (UV), Vicenta Tasa; la professora de Dret a la Universitat de Girona (UdG), Elena Boet; el sotsdirector de Programes Emergents als Estudis de Dret i Ciència Política de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Benja Anglès; l’advocat Raimon Tomàs, i l’advocada i directora de la Plataforma per la Llengua, Rut Carandell.

Sabadell, 20 d’abril de 2023

Related Articles

Back to top button