El Govern i l’Advocacia Catalana es comprometen a fomentar la mediació en la resolució de conflictes

Les parts dissenyaran campanyes publicitàries i formaran professionals

La consellera de Justícia, Ester Capella, i el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, han signat aquest dimarts un conveni de col·laboració en què les dues parts es comprometen a promoure  conjuntament la mediació en la resolució de conflictes, amb  l’objectiu d’evitar l’obertura de nous processos judicials. Segons dades de la Unió Europea, menys d’un 1% dels conflictes civils i mercantils es resolen per la via de la mediació.

El Conveni compromet el Departament de Justícia i els Col·legis d’Advocats de Catalunya a formar advocats i professionals del món del dret en matèria de mediació. El text també preveu campanyes publicitàries i plans pilot per divulgar i promoure aquest mètode entre la població catalana.

El Departament de Justícia i el Consell de l’Advocacia constituiran una comissió per fer el seguiment i avaluar les accions que es derivin del Conveni, que tindrà vigència fins al 31 de desembre de 2019.

La mediació és una opció per solucionar conflictes com separacions, divorcis, casos d’atenció i cura de la gent gran, adopcions, conflictes relatius a lloguers o entre empreses. El mediador escolta el conflicte i busca que les parts enfrontades arribin a un acord dialogat. És un mètode més ràpid, més econòmic i té un cost emocional i material menor que anar al jutjat.

El primer pas l’any 2002

El Consell de l’Advocacia de Catalunya i el Departament Justícia ja van signar, l’any 2002, un conveni a partir del qual es van crear els serveis d’orientació a la mediació (SOM), que informen els ciutadans de com accedir a la mediació, en quins casos és possible i quins avantatges suposa

Impuls a la mediació en els conflictes familiars

El Govern de la Generalitat va aprovar el passat octubre la memòria de l’Avantprojecte de llei per fomentar la mediació en conflictes familiars, especialment amb menors implicats. El text estableix que les parts enfrontades hauran d’anar obligatòriament a una sessió informativa per conèixer els avantatges i les conseqüències de la mediació. L’objectiu és fomentar aquest sistema com a mesura alternativa als litigis i, d’aquesta manera, evitar la confrontació.

4 de desembre de 2018

Related Articles

Back to top button