Carles McCragh: “Cal que els advocats ens posem les piles i defensem l’ús del català als jutjats”

L’Advocacia Catalana celebra avui la VIII Jornada sobre l’ús del català a la justícia, sota el títol “El català, de l’aula a la toga”

El Consell de l’Advocacia Catalana celebra avui a Sabadell la VIII Jornada sobre l’ús del català a la justícia que, sota el títol “El català, de l’aula a la toga”, amb l’objectiu de reflexionar sobre el paper que juga la llengua catalana des de les aules fins al jutjat i analitzar la manca de sincronia entre l´ús del català en els diferents àmbits socials i el judicial, on l’any 2015 només un 8,4% de sentències es van redactar en català.

La Jornada ha estat inaugurada pel president del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McCragh; la regidora de l’Ajuntament de Sabadell, Montserrat Chacon; el president de la Comissió de Llengua del Consell i degà del Col·legi d’Advocats de Vic, Joan Riera i el degà del Col·legi d’Advocats de Sabadell, Manolo Hernández.

El president del Consell, Carles McCragh, ha instat al col·lectiu de l’advocacia a “posar-se les piles i defensar l’ús del català als jutjats”. McCragh considera que, “els advocats no haurien de, per comoditat, canviar de llengua davant dels tribunals i respondre en castellà a jutges que potser sí que entenen el català, però ens parlen en llengua castellana”. El president del Consell admet que l’ambient als jutjats sovint és “hostil” al català, però “això no hauria de fer desistir als lletrats a expressar-se en la llengua pròpia”. “L’advocat ha de poder triar la llengua en la que vulgui que s’administri la justícia, sense pors ni prejudicis, perquè no fer-ho implica reconèixer la supremacia de l’espanyola sobre la catalana i alimentar-la encara més”, ha dit McCragh.

Per la seva banda, el president de la Comissió de Llengua del Consell, Joan Riera, ha destacat la influència de l’ús de la llengua en la qual s’imparteix el Grau de Dret en l’àmbit universitari, assenyalant que “hauríem de començar per garantir que a totes les facultats de Dret es faci servir el català com a llengua vehicular, tant a les classes teòriques com a les pràctiques, de totes i cadascuna de les matèries”. Per a Riera “en els darrers vint anys hi ha hagut un clar retrocés en l’ús de la llengua catalana a les aules de les Facultats de Dret, on hi ha matèries que només s’imparteixen en llengua castellana”.

El degà del Col·legi d’Advocats de Sabadell, Manolo Hernández, ha destacat la tasca que du a terme el Servei Lingüístic del Consell a l’hora de facilitar eines per poder treballar en català. “Gràcies a les eines que posa a la nostra disposició aquest Servei, com ara el traductor automàtic, formularis jurídics, diccionaris, manuals d’estil o servei de consultes lingüístiques, els Col·legis d’Advocats oferim als lletrats que desitgen treballar en català, els recursos i les eines necessàries per poder fer-ho”, ha dit Hernández.

Pla de Treball per impulsar acciones d’ús del català entre els advocats

La VIII Jornada de Treball sobre l’ús del català a la Justícia forma part del Pla de Treball signat amb la Generalitat de Catalunya per impulsar accions d’ús del català entre els advocats. L’acte s’ha iniciat amb la conferència “L’espanyolisme lingüístic i la llengua comuna”, a càrrec del catedràtic en lingüística general de la Universitat Autònoma de Madrid, Juan Carlos Moreno Cabrera, abordant el concepte de “llengua comuna” que utilitza el Govern espanyol en la seva política lingüística estatal. La Jornada també inclou un debat jurídic, dut a terme per estudiants d’oratòria de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona, i finalitza amb una taula rodona en què s’escoltaran diverses opinions de l’àmbit universitari i de l’advocacia sobre l’ús del català en el trànsit de les aules cap a l’exercici professional.

Related Articles

Back to top button