L’Advocacia Catalana vol reforçar la cooperació entre institucions per millorar la detecció de víctimes de tràfic per a l’explotació sexual
S’inaugura el II Congrés de Drets Humans a Figueres
El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca, ha instat avui a les institucions i administracions públiques implicades en la lluita contra el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual, a reforçar els mecanismes de col·laboració i coordinació institucional per a lluitar contra “aquesta forma d’esclavitud del segle XXI”. El president dels advocats catalans ha explicat que els catorze Col·legis d’Advocats catalans estan duent a terme aquest any una campanya de conscienciació i formació als lletrats per detectar i assistir les víctimes de tràfic de persones perquè “saber detectar les víctimes és fonamental per poder ajudar-les i oferir-lis l’assistència legal necessària per combatre aquesta xacra”
L’Advocacia Catalana considera que cal aplicar una solució integral i coordinada amb la resta d’agents socials, administracions i institucions implicades en la lluita contra el tràfic de persones. A Catalunya ja existeix un protocol de protecció de les víctimes de tràfic d’éssers humans signat l’any 2013 pel Govern català, la Fiscalia, la Judicatura, els Ajuntaments, el Consell de l’Advocacia Catalana i el Col·legi de Psicòlegs, de manera que es tracta ara de reforçar i actualitzar els mecanismes de cooperació per tal de poder detectar i ajudar a les víctimes. “El tràfic de persones és un delicte greu, comés sovint per la delinqüència organitzada i prohibit tant per la declaració Universal dels Drets Humans com per la Carta Fonamental dels Drets Humans de la UE”, ha explicat Rusca, que ha recordat que “les víctimes d’aquest delicte tenen dret a l’assistència jurídica gratuïta, un servei que ofereixen els catorze Col·legis d’Advocats de Catalunya que hi ha repartits arreu del territori”. L’objectiu del Congrés que s’està duent a terme aquests dies a Figueres, en el qual hi participen un centenar de professionals dels diferents col·lectius implicats, és “reforçar els mecanismes de col·laboració institucional en la lluita contra aquesta xacra”, ha dit Rusca.
En el mateix sentit s’ha pronunciat, el president de la Subcomissió d’Estrangeria del Consell, Joan Ramon Puig, que ha posat de manifest la necessitat de detectar les dones que són víctimes de tràfic per explotació sexual abans d’aplicar-lis la Llei d’Estrangeria. “Sovint, les dones que exerceixen la prostitució són tractades des de la vessant d’estrangeria, quan segurament moltes d’elles són víctimes d’explotació sexual i haurien de ser considerades com a tals, des del punt de vista legal”
Més de 13.000 persones en situació de risc a Espanya el 2015
Segons dades facilitades pel Ministeri d’Interior, l’any 2015 a Espanya es van detectar 13.879 persones en situació de risc per explotació sexual, el perfil de les quals són dones d’entre 23 i 27 anys, principalment de nacionalitat romanesa. Es van detenir 152 persones per tràfic d’éssers humans amb finalitat sexual (procedents de Romania, Espanya i Nigèria, principalment) i a 319 persones per explotació sexual (Espanya i Romania). Es van identificar 133 víctimes de tràfic sexual i 650 víctimes d’explotació sexual, així com 22 víctimes menors d’edat. Vinculades a tràfic sexual es van detectar 42 organitzacions i grups criminals, es van fer 3.007 inspeccions administratives i 215 atestats policials.
Pel que fa a Catalunya, segons dades facilitades per la Fiscalia, l’any 2015 es van obrir 47 expedients a dones víctimes de tràfic per explotació sexual que es van acollir a les mesures de protecció previstes a l’article 59 bis de la Llei d’Estrangeria, dels quals 43 van ser a Barcelona, 3 a Girona i 1 a Tarragona. Per nacionalitats, predominen les víctimes procedents sobretot de Nigèria, seguides de Guinea Conakry, Xina i Ucraïna. També es van incoar un total de 30 procediments judicials per tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual (20 a Barcelona, 8 a Girona i 2 a Lleida) i 144 procediments judicials més per prostitució (121 a Barcelona, 21 a Girona i 2 a Lleida).
Un Congrés multidisciplinar
El Congrés de Figueres no només s’adreça als advocats, sinó també a tots els col·lectius implicats en la defensa de víctimes de tràfic de persones, i compta amb la intervenció de membres de la Fiscalia, de les forces de seguretat i d’entitats socials per tal d’abordar la problemàtica des d’una vessant multidisciplinar. Un centenar persones participen en el Congrés, que han inaugurat el president del Consell de l’Advocacia Catalana, Oriol Rusca; el secretari d’Igualtat i Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós; la coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Girona, Fina Surina; el degà del Col·legi d’Advocats de Figueres, Joan Ramon Puig i l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip.
La presentació del Congrés ha anat a càrrec del president de la Comissió de Drets Humans del Consell, Carles McCragh; l’advocada i activista pels drets de les dones, Cristina Almeida i l’advocada especialista en tràfic de persones del Consejo General de la Abogacía Española (CGAE), Rosalía Perera Gutiérrez.
El Congrés continuarà demà divendres 30 durant tota la jornada i la clausura tindrà lloc a les 19:20 hores, a càrrec de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i del president de la Comissió de Drets Humans del Consell de l’Advocacia Catalana, Carles McCragh.