XVII Premi Agustí Juandó i Royo

El Consell de l’Advocacia Catalana va lliurar el passat 8 de setembre de 2023 el Premi Agustí Juandó i Royo als cinc batlles de la Catalunya del Nord que han defensat i defensen l’ús del català en els plens dels seus ajuntaments, “per haver modificat els respectius reglaments interns i haver permès també l’ús del català als plens dels consistoris i mantenir-se ferms en aquesta decisió tot i les decisions judicials adverses”. Els cinc batlles són: Nicolàs Garcia (Elna), Marie Costa (Els Banys i Palaldà), Grégory Marty (Portvendres), Samuel Moli (Sant Andreu de Surera) i Jean-Louis Salies (Tarerac). També es va guardonar el Sr. Pere Manzanares, president del Sindicat Intercomunal per a la Promoció de les Llengües Occitana i Catalana.

Els cinc alcaldes, de diverses ideologies polítiques, es troben actualment immersos en un procés judicial per haver introduït, a partir de l’any 2021, l’ús de la llengua catalana en els plens municipals dels seus ajuntaments.

L’ús del català als plens dels ajuntaments de la Catalunya del Nord

L’exercici del dret de parlar català als plens municipals comença el 2021 a l’Ajuntament d’Elna i, al cap de poc, gràcies a l’impuls del Sindicat Intercomunal per a la Promoció de les Llengües Catalana i Occitana (SIOCCAT), s’hi sumen una vintena de municipis de la Catalunya del Nord. Al llarg del 2021 i 2022, els ajuntaments regulen aquest dret mitjançant una modificació del seu reglament intern i disposen la possibilitat per als regidors d’utilitzar el català en els debats i en la redacció de les actes, tot aportant la traducció al francès de la seva intervenció.

El 2022 el prefecte dels Pirineus Orientals, que representa l’Administració perifèrica de l’Estat francès, requereix als ajuntaments que anul·lin la modificació dels reglaments interns que permetien la introducció del català als plens, per tal de garantir l’ús exclusiu del francès en els debats i els documents municipals. Tots els ajuntaments hi consenten, llevat de cinc: els ajuntaments dels Banys i Palaldà, Elna, Portvendres, Sant Andreu de Sureda i Tarerac, els quals són denunciats pel mateix prefecte davant la justícia francesa. El 9 de maig de 2023 el Tribunal Administratiu de Montpeller dicta sentència en la qual considera que l’ús del català vulnera la primacia del francès i declara il·legals els articles dels reglaments que el permeten. Tanmateix, disposa la possibilitat de fer intervencions en català, sempre que aquestes es facin abans en francès. Els ajuntaments afectats han recorregut contra la decisió judicial al Tribunal d’Apel·lació de Tolosa, i estan predisposats a arribar al Consell d’Estat i, si cal, al Tribunal Europeu de Drets Humans.

Fotografies de l’acte:

Fotografia dels guardonats i les autoritats assistents a l’acte (Fotografia: Aniol Resclosa)

Durant l’acte es van interpretar diverses cançons entre les quals La Santa Espina i es va entrevistar els guardonats perquè compartissin l’experiència viscuda en la defensa de la llengua catalana a l’Estat francès:

L’acte es va iniciar amb el ball de la sardana Santa Espina (Fotografia: Aniol Resclosa).

 

Entrevista als guardonats conduïda pel president de la Comissió de Llengua del Consell de l’Advocacia Catalana i degà del Col·legi d’Advocats de Manresa, David Casellas (Fotografia: Aniol Resclosa).
La presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, lliura el guardó a Pere Manzanares, del Sindicat Intercomunal per a la Promoció de les Llengües Catalana i Occitana (Fotografia: Aniol Resclosa).
La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, lliura el guardó a l’alcalde d’Elna, Nicolàs Garcia (Fotografia: Aniol Resclosa).

 

Per veure la resta de fotografies de l’acte, aneu a la galeria d’imatges del Consell de l’Advocacia Catalana.

 

Back to top button