Juristes i experts reclamen un dret més pròxim, comprensible i útil per a la societat del futur

El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Martínez, diu que “renovar la confiança en el dret és un repte col·lectiu que ens convoca a tots”

Avançar cap a un dret més pròxim, comprensible i útil per a la societat del futur. Aquest ha estat el fil conductor de la jornada ‘Renovar la confiança en el dret’ que acull avui el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), una trobada sense precedents impulsada pel Consell de l’Advocacia Catalana i l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya que reuneix una trentena d’experts per abordar els reptes del sistema jurídic en un context marcat per la transformació digital, la intel·ligència artificial i la desinformació.

La jornada ha estat inaugurada pel president de la Generalitat, Salvador Illa, pel president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, Francesc Tusquets, i pel president del Consell de l’Advocacia Catalana, Joan Martínez, qui ha obert la sessió amb una crida a situar la persona al centre de l’acció jurídica i institucional: “El dret no pot ser només una tècnica, ni pot quedar reduït a un codi normatiu. És una expressió de valors i una eina de civilització. Per això, renovar la confiança en el dret és també renovar la confiança en el civisme, en la convivència i en la capacitat de dialogar i construir plegats”.

Martínez ha destacat que aquesta confiança s’ha vist erosionada per múltiples factors com “la burocratització de la justícia, la seva lentitud o la manca de recursos estructurals, però també la sensació, per part de molts ciutadans, que el sistema legal és opac, inaccessible o distant”. Alhora, ha subratllat que “recuperar la confiança en el dret no és una batalla perduda, sinó un repte cívic i col·lectiu que ens convoca a tots” i ha reivindicat el paper de les professions jurídiques: “No n’hi ha prou amb ser eficients o experts. Cal també empatia, responsabilitat i sentit de la justícia”.

Amb voluntat de lideratge compartit, el president del Consell ha remarcat el compromís de l’advocacia catalana: “Des del Consell, que representem més de 40.000 professionals a través dels 14 col·legis d’arreu del país, volem contribuir activament a repensar el dret, a fer-lo més comprensible, més pròxim i més útil”, i ha reivindicat “la funció social de l’advocacia, una professió que no només defensa interessos particulars, sinó que protegeix drets fonamentals, vetlla per les garanties del procés i dona veu a qui no en té”.

És per això que les diverses taules de debat han abordat qüestions clau com l’impacte de la intel·ligència artificial en l’àmbit legal, el paper de les professions jurídiques en la societat del futur, els efectes de la desinformació i la pèrdua de pensament crític, i la necessitat de reconnectar el dret amb els valors democràtics i la ciutadania.

“El dret ha de tornar a parlar un llenguatge entenedor, ha de recuperar la vocació de servei públic i ha de saber escoltar les necessitats reals de les persones”, ha afirmat Martínez. “No es tracta només de trobar solucions tècniques, sinó de recordar per què vam decidir dedicar-nos al dret. De tornar a posar la justícia, la que serveix i protegeix, al centre de la nostra acció”.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha remarcat que la ciutadania creurà més en la justícia si hi ha equilibri i respecte entre els tres poders legislatiu, judicial i executiu. Finalment, el president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, Francesc Tusquets, ha dit que la crisi de confiança en la justícia ja fa anys que dura, però que actualment s’ha agreujat amb les notícies falses que fomenten, segons ell, “l’enfrontament permanent i l’autoritarisme”.

Exercici col·lectiu de reflexió i diagnosi

La jornada ha estat concebuda com un exercici col·lectiu de reflexió i diagnosi que aplega representants dels col·legis professionals jurídics, així com membres de l’àmbit judicial, acadèmic, filosòfic, educatiu i periodístic. Aquest matí hi han participat, entre d’altres, la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Mercè Caso; el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres; l’advocada de l’Estat en cap a Catalunya, Cristina Ozores; el president del Consell d’Educació de Catalunya, Joan Manuel del Pozo; o la catedràtica de Dret Civil de la Universitat de Barcelona, M. Elena Lauroba, a més dels degans i deganes del col·legis Notarial -José Alberto Marín-, de Procuradors dels Tribunals -Javier Segura-, de Graduats Socials -Montserrat Cerqueda-, de Registradors -Vicente José García-, de Periodistes -Joan Maria Morros-, i dels col·legis de l’advocacia de Barcelona -Jesús M. Sánchez- i Manresa -David Casellas-.

Amb una mirada humanista i transversal, la jornada ha volgut obrir un espai de trobada, escolta i aliances per situar la persona al centre del sistema jurídic i renovar la confiança col·lectiva en el dret com a pilar essencial de la democràcia. “El dret no és neutre. És una elecció constant de valors. I avui hem volgut reivindicar-lo com una eina de cohesió, de respecte i de llibertat”, ha insistit Joan Martínez.

Aquesta tarda intervindran el magistrat de l’Audiència Nacional, Joaquín Delgado; l’adjunt a la presidència de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, Francisco Pérez; la periodista especialitzada en dades i IA, Karma Peiró; i el cofundador de l’Agència Verificat, Lorenzo Marini, moderats pel degà del Col·legi de l’Advocacia de Girona, Albert Sierra.

Les deganes dels Col·legis de l’Advocacia de Terrassa -Carmen Oriol- i Figueres -Maria Hilari- i la membre de l’Acadèmia i vicedegana del Col·legi Notarial de Catalunya, Raquel Iglesias, s’encarregaran de la lectura de les conclusions de jornada, que serà clausurada pel conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, la vicepresidenta de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació, Maria Eugènia Alegret, i el degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez.

Barcelona, 8 de maig de 2025

 

Related Articles

Back to top button