L’advocacia catalana demana un acord polític al Parlament per superar el bloqueig del torn d’ofici

El Consell denuncia que la situació és “insostenible” i que ja està provocant disfuncions “greus” en els pagaments del servei de justícia gratuïta

El Consell de l’Advocacia Catalana demana a tots els grups amb representació al Parlament que impulsin un gran acord polític que permeti superar el bloqueig que pateix el servei del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD). L’advocacia catalana recorda que la constitució del nou Parlament, malgrat que encara hi hagi un Govern en funcions, ja permet activar mesures i impulsar iniciatives que haurien de permetre normalitzar i millorar els pagaments als advocats i advocades que presten el servei de justícia gratuïta.

Actualment, a causa de la situació de pròrroga pressupostària de la Generalitat i de la decisió unilateral del Departament de Justícia de prorrogar el conveni del TOAD per aquest any 2024 en les mateixes condicions que les vigents l’any 2023, s’estan produint ja disfuncions en els pagaments.

“Justícia destina els mateixos diners que l’any passat sense tenir el compte que el servei segueix creixent i això provoca que cada mes es vagin acumulant més pagaments pendents de mesos anteriors”, explica la presidenta del Consell de l’Advocacia Catalana, Marta Martínez. “Estem davant d’una situació greu perquè també hi ha molta incertesa sobre quan es podrà constituir un nou Govern o, fins i tot, si hi haurà noves eleccions, i això ens condueix a un escenari que es pot allargar en el temps i on els grans perjudicats seran els 6.500 advocats i advocades del torn d’ofici que hi ha a Catalunya”, denuncia Martínez.

Davant d’aquesta situació, el Consell de l’Advocacia Catalana demana un gran acord polític que permeti que el Govern aprovi d’urgència un decret per ampliar la partida destinada als pagaments dels advocats i advocades que treballen en l’àmbit de la justícia gratuïta i que posteriorment aquest sigui convalidat pel Parlament en ús de les seves funcions. “Impulsar aquest mecanisme només requereix de la voluntat política de l’actual Govern en funcions i dels grups parlamentaris i apel·lem a la seva responsabilitat per corregir aquestes disfuncions mentre es resol l’actual situació política”, assenyala Marta Martínez. Segons la presidenta del Consell, “l’advocacia ja no pot esperar més i a partir d’ara tenim dos mesos en què el Parlament té capacitat per convalidar decrets d’aquest tipus”

El Consell de l’Advocacia Catalana basa aquesta petició a partir d’un estudi econòmic que quantifica en poc més de 21,5 MEUR l’import que cal afegir per acabar amb el finançament deficitari dels advocats i advocades adscrits al torn d’ofici. “Estem cobrant amb xifres de fa 14 anys i la falta d’acord polític, tant pels pressupostos com per la constitució d’un nou govern, provoca que s’estiguin enquistant les penúries amb les què treballa l’advocacia del torn d’ofici”, lamenta Marta Martínez.

El Consell de l’Advocacia Catalana detalla que, a banda de la millora de les compensacions econòmiques, amb aquests 21,5 MEUR addicionals també es podrien fer ajustos i reconèixer la disponibilitat en determinats torns de guàrdia, establir nous mòduls, incrementar el número d’advocats i advocades de guàrdia en alguns torns i territoris o millorar l’actual mòdul de procediment social, entre d’altres.

Recurs sense resposta

L’advocacia catalana ja va presentar el passat mes de gener un recurs administratiu de reposició contra la resolució unilateral del Departament de Justícia de prorrogar el conveni del TOAD per aquest any en les mateixes condicions que les vigents l’any 2023. Tot i això, cinc mesos després i fins a data d’avui, el Departament de Justícia ni tan sols ha donat cap resposta a aquest recurs.

Barcelona, 27 de juny de 2024

Related Articles

Back to top button